Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen i samtal om hedersrelaterat våld och förtryck

Publicerad

Bryta tystnadskulturer, samarbeta och luta sig mot lagstiftningen var några av de centrala delar som diskuterades när regeringen hade ett möte med representanter för myndigheter och civilsamhällesorganisationer. Under mötet fick regeringen ta del av värdefulla erfarenheter och synpunkter till det fortsatta arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

  • Flera personer sitter och samtalar runt ett stort bord.

    Rundabordssamtal med myndigheter och civilsamhällesorganisationer med fokus på hedersrelaterat våld och förtryck.

    Foto: Viktor Pettersson/Regeringskansliet

  • Två personer sitter vid ett bord.

    - Hedersnormer och hedersrelaterat våld och förtryck är allvarliga samhällsproblem som kränker människors rättigheter att få bestämma över sitt eget liv. Hela samhället måste samverka för att bekämpa förtrycket och även lagföra brott, säger Jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg. På bilden även David Lindberg, statssekreterare åt skolminister Lotta Edholm.

    Foto: Viktor Pettersson/Regeringskansliet

Mötet som ägde rum den 11 december är en del i en mötesserie som har fokus på regeringens arbete med att ta krafttag mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hersrelaterat våld och förtryck. Regeringen har intensifierat arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck - lagstiftningen mot hedersrelaterat förtryck ska skärpas, stödet till utsatta förbättras och myndigheternas arbete effektiviseras.  

- Alla deltagare på mötet har värdefulla perspektiv och viktig kunskap som på bästa sätt bidrar i det fortsatta arbetet både på lång och kort sikt. Hedersrelaterat våld och förtryck är ett område med omfattande problematik som måste bekämpas med samhällets fulla kraft. Det är också ett område som är prioriterat för oss i regeringen, säger Paulina Brandberg, jämställdhets- och arbetslivsminister.

På mötet deltog, tillsammans med jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg, David Lindberg, statssekreterare åt skolminister Lotta Edholm, Mikael Kullberg, statssekreterare åt justitieminister Gunnar Strömmer och Minna Ljunggren statssekreterare åt socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall. Socialtjänstministern deltog också under mötets senare del. 

Bekämpa hedersnormer

I bordsrundan beskrev inte minst civilsamhällesorganisationer hur de ser en rådande tystnadskultur i många delar av samhället, flera av deltagarna beskrev även hur många barn drabbas.

Här fanns också en gemensam bild av det är komplexa frågor, inte minst då många människor, kanske hela familjer, småsyskon med flera, ofta berörs i varje enskilt fall av hedersförtryck. Samtidigt har samhället en viktig roll i att bryta hedersnormer, till exempel i skolan, socialtjänsten och sjukvården.

Bekämpa brott

Flera av deltagarna gav även en bild av att lagstöd för att bekämpa brott finns, och nämner bland annat omskärelse eller tvångsäktenskap som exempel, men att det behöver implementeras.  En generell diskussion kring att misstankar om lagbrott i större utsträckning behöver komma rättsväsendet till del togs upp.

Samarbete mellan myndigheter och bättre kunskap för yrkesverksamma samt möjligheter till att erbjuda långsiktigt stöd nämndes som viktiga delar för att stärka arbetet med att bättre kunna hjälpa personer som utsätts för hedersförtryck.

Kraftsamling mot mäns våld mot kvinnor

Mötet den 11 december var det andra i en mötesserie under en ettårsperiod. Regeringen kommer att bjuda in till fler möten utifrån olika teman för att kraftsamla mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.

Kommande möten har tema våld i ungas relationer och digitalt våld samt eftervåld och ekonomiskt våld. Det första mötet i serien ägde rum den 11 september, med tema förebyggande åtgärder och samverkan mellan rättsväsende, vård och omsorg

Mötesserien initierades efter ett rundabordssamtal som regeringen anordnade i april tidigare i år om mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck, med anledning av att det då hade rapporterats om flera fall på kort tid där män anhållits misstänkta för mord på kvinnor de hade en eller hade haft en relation till. Syftet med mötena är att skapa en gemensam lägesbild och att identifiera konkreta åtgärder på kort och lång sikt.

Mer information

Inbjudna till mötet den 11 december 2024 med tema hedersrelaterat våld och förtryck var representanter för: Barnombudsmannen, Jämställdhetsmyndigheten, Linköpings universitet (Barnafrid), Länsstyrelserna, Myndigheten för delaktighet, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Statens skolinspektion, Statens skolverk, Uppsala universitet (Nationellt centrum för kvinnofrid), Åklagarmyndigheten, Sveriges Kommuner och Regioner, Origo, Existera, Kvinnors nätverk/Linnamottagningen, Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF), Rädda Barnen, Shanazi hjältar, Somaya stödjour, Sveriges kvinnoorganisationer (SKO), Varken hora eller kuvad.

Åtgärder för att förebygga och bekämpa

Regeringen presenterade i juni ett åtgärdsprogram 132 åtgärder för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel.

Laddar...