Artikel från Statsrådsberedningen

Nationaldagshälsning från statsministern

Publicerad

Glad nationaldag! Sverige är ett fantastiskt land och det finns mycket att vara stolt över som svensk. Vi har en skola, sjukvård och äldreomsorg tillgänglig för alla oavsett hur mycket man tjänar. Tilliten mellan människor i Sverige är hög och vi har kommit långt när det gäller jämställdheten mellan kvinnor och män. Det ska vi fira idag!

Statsminister Magdalena Andersson.
Statsminister Magdalena Andersson. Ninni Andersson/Regeringskansliet

Men vi har också allvarliga samhällsproblem. Segregationen har skapat parallellsamhällen i Sverige och gängkriminella sprider skräck i bostadsområden. Riskkapitalister tar ut stora vinster i stället för att fler lärare anställs i skolan. Och vårt beroende av fossila bränslen påverkar både vårt klimat och vår säkerhet.

Därför har min regering satt upp tre prioriteringar. Vi ska knäcka kriminaliteten och bryta segregationen, ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och leda klimatomställningen som skapar svenska jobb.