Hoppa till huvudinnehåll

Österrike

Sverige och Österrike har en lång tradition av mycket goda relationer. Redan 1651, tre år efter det trettioåriga krigets slut, öppnades den första svenska ambassaden i Wien. Den svenska ambassaden i Wien företräder också Sverige i Slovakien, liksom i ett antal FN-organ med säte i Wien. Business Sweden har ett kontor i Wien. Sedan 1982 har Svenska kyrkan en fast kyrkoherdetjänst i Wien. I Wien finns även Svenska skolan som startade 1995 och vänder sig till elever från alla nordiska länder. Österrike har haft diplomatisk beskickning i Sverige sedan 1682 och är idag representerat genom en ambassad i Stockholm liksom ett ett honorärt generalkonsulat i Göteborg samt ett honorärkonsulat i Malmö.

I efterdyningarna av de båda världskrigen bistod Sverige Österrike med humanitär hjälp, den så kallade "Schwedenhilfe". Schwedenplatz i Wien fick sitt namn som tack för Sveriges stöd till staden efter första världskriget. Flera gator i Österrike är uppkallade efter den svenska sjuksköterskan Elsa Brändström, "Sibiriens ängel", för hennes insatser för krigsfångarna i Ryssland under och efter första världskriget. Ett antal österrikiska flyktingar fick en fristad i Sverige under andra världskriget, däribland förre förbundskanslern Bruno Kreisky och formgivaren Josef Frank.

Det svensk-österrikiska handelsutbytet är relativt stort i förhållande till Österrikes storlek. Exporten till Österrike uppgick under 2018 till 14,4 miljarder kronor och utgjorde 0,9 procent av Sveriges totala export. I dagsläget finns drygt ett hundratal svenskanknutna företag etablerade i Österrike. Bland de viktigaste är ABB, Hennes & Mauritz, IKEA, SCA, Securitas, SKF, Scania och Volvo.

Besöksutbytet på politisk nivå är relativt omfattande med tonvikt på multilaterala sammanhang eftersom Wien är en av de stora FN-huvudstäderna och hemvist för flera viktiga internationella organisationer.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

Sveriges förbindelser med omvärlden

Sverige har en lång tradition av aktiv utrikespolitik, med omfattande och nära bilateralt och multilateralt samarbete, såväl i vår del av världen som globalt.

Innehåll om Österrike

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 28 träffar.

Laddar...