Utrikesrepresentationen
Uppdaterad
Sverige har diplomatiska förbindelser med i stort sett alla stater i världen. I ungefär hälften av dessa har Sverige ambassader och konsulat. Sveriges utrikesrepresentation består av cirka 100 utlandsmyndigheter och 350 konsulat.
Vid utlandsmyndigheterna arbetar diplomater och andra utsända tjänstemän från UD i Stockholm samt lokalt anställd personal. Även tjänstemän från andra departement och från myndigheter som exempelvis Sida, Business Sweden och Migrationsverket arbetar vid olika utlandsmyndigheter. Antalet utsända tjänstemän på utlandsmyndigheterna kan variera från en till över sjuttio personer.
Utlandsmyndigheternas uppdrag är att representera Sverige och att bevaka och främja svenska intressen. Till arbetsuppgifterna hör till exempel att föra dialog med offentliga företrädare och civila samhället, att följa och rapportera om landets politiska och ekonomiska utveckling, främja en positiv bild av Sverige liksom handel mellan Sverige och andra länder. Centrala uppgifter är också att hjälpa nödställda svenskar och utfärda visum för utländska medborgare som vill besöka Sverige. I länder där Sverige bedriver utvecklingssamarbete arbetar utlandsmyndigheterna för att biståndsinsatserna ska bli så effektiva som möjligt.
Ambassader, generalkonsulat och konsulat
En ambassad är Sveriges högsta diplomatiska representation i ett land och ligger alltid i landets huvudstad. En ambassad leds av en ambassadör som är Sveriges främsta officiella representant i landet.
Det finns även generalkonsulat som leds av generalkonsuler. Generalkonsulaten arbetar främst med främjande, konsulära frågor och migrationsärenden. På generalkonsulaten arbetar utsänd personal från UD. Vidare finns det konsulat vars uppgift är att stödja ambassaderna och generalkonsulaten i olika ärenden. Konsulaten förestås av honorärkonsuler vars uppdrag är oavlönat. Både svenska och utländska medborgare kan vara honorärkonsuler.
Delegationer och representationer
Vid internationella organisationer, som till exempel EU i Bryssel, FN i New York, Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa (OSSE) i Wien och Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) i Paris, har Sverige delegationer eller representationer. Delegationernas roll är att företräda Sverige och bevaka Sveriges intressen inom organisationerna. Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen i Bryssel är, med cirka 100 medarbetare, Sveriges största utlandsmyndighet.
Utan ambassadör på plats
I länder där Sverige inte har någon ambassad är det vanligt att en svensk ambassadör i ett närbeläget land är sidoackrediterad. En sidoackrediterad ambassadör är Sveriges representant i flera länder samtidigt och sköter förbindelserna genom regelbundna besök. Till exempel är ambassadören i Thailand sidoackrediterad i Laos och Myanmar. I ett trettiotal länder sköts Sveriges förbindelser av ambassadörer som är stationerade i Stockholm, så kallade Stockholmsbaserade ambassadörer. De besöker regelbundet de länder där de är ackrediterade.
Genvägar
Sweden Abroad
Sweden Abroad är den officiella webbplatsen för Sveriges ambassader och konsulat. Där finns bland annat ambassadernas reseinformation och hjälp till svenskar utomlands.