Sveriges återhämtningsplan
Publicerad
Sommaren 2020 beslutade EU att lansera återhämtningspaketet Next Generation EU, för att sätta fart på den europeiska ekonomin efter coronapandemin. Medlemsstater kan få ta del av paketet genom att genomföra reformer och investeringar från nationella återhämtningsplaner. På den här sidan kan du läsa om de olika beslut som fattats kring Sveriges återhämtningsplan, och hur mycket pengar Sverige kan få.
Alla åtgärder i Sveriges återhämtningsplan, och vilka mål och delmål som ska nås för varje åtgärd, finns beskrivna i bilagan till rådets genomförandebeslut:
Bilaga till rådets genomförandebeslut, november 2024
Vad ingår i Sveriges återhämtningsplan?
I dagsläget innehåller Sveriges återhämtningsplan 17 reformer och 14 investeringar, indelade i sex fokusområden:
- Grön återhämtning
- Utbildning och omställning
- Utbyggnad av bredband och digitalisering av offentlig förvaltning
- Bättre förutsättningar för att möta den demografiska utmaningen och säkerställa integriteten i det finansiella systemet
- Investeringar för tillväxt och bostadsbyggande
- REPowerEU
Därutöver finns även åtgärder avseende kontroll och revision och som berör alla myndigheter som deltar i genomförandet av planen.
Totalt omfattar planen 52 mål och delmål kopplade till reformerna och investeringarna. Uppfyllelsen av målen och delmålen kommer att följas upp av EU-kommissionen fram till 2026. Av kostnaderna i den svenska planen kan 44 procent kopplas till klimatomställningen och 21 procent till den digitala omställningen.
Samtliga åtgärder som ingår i den svenska återhämtningsplanen är åtgärder som riksdagen har beslutat om eller kommer att ta ställning till. De åtgärder som Sverige söker finansiellt stöd för från RRF har alla beslutats inom ramen för den nationella budgetprocessen. Åtgärderna ligger väl i linje med de krav som ställs i RRF vad gäller exempelvis främja tillväxt och sysselsättning, stärka social och regional sammanhållning samt stödja klimatomställning och digital omställning.
När beslutades Sveriges återhämtningsplan?
Den svenska regeringen beslutade i maj 2021 för första gången om Sveriges återhämtningsplan. Sedan dess har återhämtningsplanen reviderats och uppdaterats ett antal gånger, exempelvis:
- 24 augusti 2023 beslutade regeringen att ett tillägg skulle göras för att bland annat införa ett så kallat REPowerEU-kapitel.
- 19 september 2024 beslutade regeringen om ytterligare en ändring för att bland annat ta bort reduktionsplikten och lägga till två nya reformer.
I enlighet med RRF-förordningen godkänner rådet Sveriges återhämtningsplan och revidering genom så kallade genomförandebeslut:
- 4 maj 2022 antog rådet det första genomförandebeslutet för Sveriges plan
- 10 november 2023 antogs ett reviderat beslut
- 10 december 2024 antogs ytterligare ett reviderat beslut
Den 15 december 2022 slöts ett finansieringsavtal mellan Sverige och EU-kommissionen som beskriver hur medlen ska disponeras, där ett tilläggsavtal slöts den 14 december 2023 efter tillägg av REPowerEU-kapitlet.
Den 25 maj 2023 slöts även en operativ överenskommelse som bland annat beskriver vad Sverige ska leva upp till för samtliga mål och delmål samt hur måluppfyllnaden bör styrkas.
Hur mycket pengar kan Sverige få?
Sveriges tilldelning i form av bidrag från RRF uppgår till 3,45 miljarder euro. Sverige ansöker inte om några lån.
Regeringen beslutade den 12 december 2024 om att ansöka om en första utbetalning från återhämtningsfaciliteten. Den första betalningsansökan omfattar huvudsakligen åtgärder som genomfördes 2020–2022 och uppgår till runt 1,65 miljarder euro.
Övriga sidor om Sveriges återhämtningsplan
Om återhämtningspaketet Next Generation EU
I juli 2020 enades EU:s stats- och regeringschefer om ett återhämtningspaket för att sätta fart på den europeiska ekonomin efter coronapandemin, och för att stödja den gröna och den digitala omställningen, så att Europa blir mer motståndskraftigt och rustat för framtida utmaningar. Paketet kallas Next Generation EU och omfattar 750 miljarder euro i lån och bidrag till medlemsstaterna, huvudsakligen genom Faciliteten för återhämtning och resiliens (RRF). Medlemsstaterna kan få ta del av paketet genom att genomföra reformer och investeringar enligt nationella återhämtnings- och resiliensplaner som godkänts av Europeiska unionens råd.
RRF är ett resultatbaserat instrument där utbetalning av medel sker i efterhand när åtgärderna har genomförts. Medlemsstater ansöker om medel genom att lämna in betalningsansökningar.
Genvägar
Mer om Sveriges återhämtningsplan
På EU-kommissionens webbplats hittar du mer information om Sveriges återhämtningsplan, och dokument kopplade till det. Bland annat kan du läsa Sveriges begäran om ändring för att bland annat lägga till REPower-EU kapitel, och den operativa överenskommelsen mellan EU-kommissionen och Sverige vad gäller återhämtningsplanen.