Sveriges ordförandeskap för EU:s Östersjöstrategi
Publicerad
Mellan den 1 juli 2022 till den 30 juni 2023 var Sverige ordförandeland för EU:s strategi för Östersjöregionen. Under ordförandeskapet har arbetet huvudsakligen fokuserat på att stärka och utveckla genomförandet av strategin och dess handlingsplan, bland annat genom att utveckla nya samarbetsformer, att sprida kunskap om vad strategin bidrar med i samhällsutvecklingen samt att skapa förutsättningar för att fler kan bli delaktiga i samarbetet inom strategin.
Ordförandeskapet innebär att leda arbetet med genomförandet av strategin under ett år. Vissa uppgifter ärvs från tidigare ordförandeskap medan andra initieras som frågor som ordförandeskapslandet vill fokusera särskilt på.
Arbetet sker både genom övergripande koordinering av strategin i gruppen av nationella koordinatorer och tematiskt i 14 prioritetsområden. Statsrådsberedningen är nationell koordinator i Sverige och samordnar därmed genomförandet av strategin inom landet. Varje prioritetsområde har en styrgrupp som nu från 1 juli får en svensk ordförande, från ett departement eller myndighet. Arbetet i prioritetsområdena koordineras av prioritetssamordnare som arbetar för hela Östersjöregionen inom sitt tematiska område.
Förutom att leda arbetet i hela Östersjöregionen under ett år leder Statsrådsberedningen fortlöpande arbetet med genomförandet av strategin i Sverige. Som stöd för detta arbete har regeringen uppdragit ett antal myndigheter att bidra till genomförandet av strategin. Utöver dessa bidrar fler myndigheter och organisationer till genomförandet och samlas i ett så kallat Östersjönätverk.
Fokusområden
De senaste tre årens ordförandeskap har präglats av att ta fram en ny handlingsplan, ro den i hamn och formalisera den. Ett viktigt fokus för Sveriges ordförandeskap blir nu att verka för att handlingsplanen realiseras och genomförs inom alla prioritetsområden i så god utsträckning som möjligt. Det regionala samarbetet i Östersjöområdet behöver utvecklas och stödjas vilket Sverige vill bidra till.
En annan viktig fråga är att förbättra synliggörandet av strategin och kommunicera det utåt.
En tredje fråga Sverige vill fokusera särskilt på är att bidra med stöd och kunskapshöjande insatser. Såväl institutionell som individuell kapacitet behöver förstärkas. Myndigheter och organisationer samverkar för att gemensamt nå mål och indikatorer.
Vikten av att samarbeta
EU:s strategi för Östersjöregionen är en av fyra makroregionala strategier som baserar sig på tvärsektoriell, transnationell, flernivåsamverkan. Den erbjuder en plattform för samarbete mellan myndigheter och organisationer från Östersjöregionen.
Sveriges ordförandeskap i EU:s Östersjöstrategi vill främja samarbetet på alla nivåer genom att fokusera på att stärka genomförandet, öka erfarenhetsutbytet, förbättra kommunikationen och erbjuda mer kompetensutveckling.