Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället 2025–2029
Publicerad
Denna strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället gäller för perioden 2025–2029. Strategin ska bidra till ett stärkt civilsamhälle i utvecklingsländer, och att en ökad andel stöd når lokala organisationer.
Ladda ner:
Civilsamhällesorganisationer (CSO) är viktiga partners i genomförandet av det svenska humanitära biståndet och utvecklingssamarbetet.
Organisationerna har ett mervärde genom sin lokala närvaro och förankring och kan skapa möjligheter för människor att själva påverka ochförbättra sina levnadsvillkor. Genom det civila samhället ges ökade påverkansmöjligheter för marginaliserade eller underrepresenterade grupper och minoriteter. Särskilt i konfliktmiljöer och i svåra säkerhetspolitiska kontexter kan lokala civilsamhällesorganisationer vara avgörande för att kunna genomföra biståndsinsatser. De utgör också en viktig del av ett lands demokratiska fundament.
Syftet och mervärdet med denna strategi är att bidra till ett livskraftigt och pluralistiskt civilt samhälle i utvecklingsländer, och dess möjlighet, kapacitet och förmåga att på ett effektivt och resultatinriktat sätt skapa bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och
förtryck.
Ett starkt civilsamhälle i utvecklingsländer är viktigt för att kunna genomföra svenskt utvecklingsbistånd inom ett stort antal andra strategier. Det finns också uppenbara synergier med svenska intressen inom det bredare utrikespolitiska området såsom demokratisk utveckling, fred och säkerhet.
Ny genomförandemodell
I en bilaga till CSO-strategin presenteras vidare en ny genomförandemodell. I denna anges på vilket sätt strategin ska genomföras, till exempel genom ökat fokus på direktstöd från Sida till fler olika typer av civilsamhällesorganisationer, och vikten av transparens vad gäller ansökningskriterier, beslut och resultatuppföljning. Modellen har tre delar, där huvuddelen av finansieringen är öronmärkt för svenska organisationer som utgör en del av den svenska resursbasen och deras samarbete med civilsamhällesorganisationer i låg- och medelinkomstländer. Samtidigt öppnar modellen för utökade möjligheter för både internationella och lokala organisationer att direkt söka finansiering från Sida.