Svenskt näringslivs roll i Ukrainas ekonomiska återhämtning
Publicerad
Handel, den privata sektorn och näringslivets engagemang i Ukraina är avgörande för landets motståndskraft mot Rysslands krig. Genom att upprätthålla ekonomiska band och affärsrelationer med Ukraina, bidrar Sverige och svenska företag till att hålla igång den ukrainska ekonomin och lindra det lidande som kriget orsakar. Återuppbyggnaden av infrastruktur, sjukhus, bostäder och andra byggnader är livsviktig, och här kan privata investeringar och företag spela en nyckelroll. Svenska företag har goda möjligheter att delta i denna process genom att erbjuda hållbara, moderna och högkvalitativa lösningar.
Regeringens reformagenda för bistånd syftar till att förstärka samspelet mellan handel, bistånd och näringslivsstöd. I regeringens arbete med stöd till Ukraina finns konkreta exempel på synergier mellan dessa områden. För att främja ekonomisk utveckling i Ukraina och engagera det svenska näringslivet, agerar den svenska regeringen på flera nivåer:
- Politiskt arbete på EU-nivå för att stötta och förenkla EU:s handel med Ukraina.
- Svenskt bistånd som främjar utvecklingen av den privata sektorn i Ukraina.
- Initiativ som stödjer svenska företags engagemang i Ukraina. Under våren 2024 har ett handelskontor öppnat i Kiev för att guida svenska företag. Från och med den 1 april 2024 kan svenska företag hos Exportkreditnämnden ansöka om exportkreditgarantier för affärsverksamhet i Ukraina. Kontaktgruppen Team Sweden Ukraina, bestående av Utrikesdepartementet, andra departement, Business Sweden, Exportkreditnämnden, Swedfund, Kommerskollegium, Svenska Institutet, Sida och flera andra svenska aktörer, möts regelbundet för samordning kring stöd till svenska näringslivets deltagande i Ukrainas uppbyggnad.
Så kan svenska företag bidra till uppbyggnaden i Ukraina
Svenska företag kan bidra till uppbyggnaden i Ukraina på flera sätt:
- Upphandlingar: Svenska företag kan delta i upphandlingar som genomförs av internationella organisationer och banker, som FN, Världsbanken, EBRD, EIB och Nordiska Investeringsbanken, och den ukrainska upphandlingsmyndigheten Prozorro.
- Näringslivsdeltagande: Svenska företag kan delta i internationella mässor som “Rebuild Ukraine” för att erbjuda sina produkter och tjänster samt hitta ukrainska och internationella partners.
- Investeringar: Svenska företag kan investera i Ukraina, vilket stödjer landets ekonomiska utveckling och uppbyggnad, och söka finansieringslösningar hos internationella och nordiska finansieringsinstitutioner.
- Exportkreditgarantier: Svenska företag kan hos Exportkreditnämnden ansöka om exportkreditgarantier för affärsverksamhet i Ukraina, för att underlätta export av samhällsviktiga varor till Ukraina.
- Donationer: Företag som vill donera utrustning eller material till Ukraina kan få stöd från MSB med koordinering och transporter.
Stöd genom EU:s handelspolitik
Kort efter Rysslands fullskaliga invasion beslutade EU om tillfälliga handelslättnader för Ukraina, som har förlängts med ytterligare ett år till juni 2025. Handelslättnaderna har inneburit stora vinster för den ukrainska ekonomin, genom att exporten till EU har ökat inom flera områden.
Svenska aktörer inom Team Sweden Ukraina för stöd till svenska näringslivets engagemang
Business Sweden
Med handelskontor och personal på plats i Kiev guidar Business Sweden svenska företag till affärsmöjligheter i Ukraina. Business Sweden sprider information om upphandlingar och erbjuder praktiskt stöd och strategisk vägledning för att bidra till Ukrainas uppbyggnad och utveckling.
Exportkreditnämnden
För att minska risker för svenska företag att investera i Ukraina har regeringen avsatt 333 miljoner kronor för särskilda exportkreditgarantier för Ukraina. Företag kan ansöka om garantierna hos Exportkreditnämnden från den 1 april 2024.
Swedfund
Swedfund arbetar med stöd till Ukraina genom investeringar i utvecklingen av hållbara företag. Swedfund arbetar också med förstudier för att utveckla hållbara projekt i Ukraina och bidrar på så sätt till affärsmöjligheter för svenska företag som erbjuder lösningar inom ramen för dessa projekt.
Pressmeddelande: Regeringen föreslår 300 miljoner kronor till Swedfund för investeringar i Ukraina
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
MSB:s ger stöd till Ukraina i form av utsänd personal och genom donationer av materiel och utrustning. Stödet ges bland annat via olika FN-organ, EUAM, OSCE och genom EU:s civilskyddsmekanism. MSB koordinerar och transporter donerad materiel från MSB och andra aktörer för att bistå inom kritiska sektorer, bland annat inom energisektorn, räddningstjänst, vattensektorn, skolbussar, minhantering, infrastruktur för väg- och järnvägstrafik, sjukvårdsutrustning och mediciner.