Initiativ från andra länder
Uppdaterad
Flera länder har tagit olika initiativ för att stödja Ukraina och Sverige bidrar till ett flertal.
Tyskt projekt för luftförsvar
Projektet Immediate Action on Air Defence (IAAD) leds av Tyskland och syftar till att stödja Ukrainas luftförsvar med donationer av olika luftvärnssystem samt att via gemensam finansiering stödja de nationer som har valt att donera luftvärnssystem till Ukraina. Sverige anmälde intresse för att delta i projektet under hösten 2024 och har hittills via projektet gett 300 miljoner kronor till Rumänien så att landet kan ersätta det Patriotsystem som skänkts till Ukraina.
Pressmeddelande: Regeringen överlåter 300 miljoner i stöd till Ukrainas och allierades luftförsvar
Tjeckiskt ammunitionsinitiativ
För att bidra till Ukrainas försvar mot Rysslands anfallskrig har Tjeckien tagit ett initiativ för att köpa stora volymer av ammunition med korta leveranstider på världsmarknaden där fler länder kan bidra med finansiering.
Regeringen har beslutat att Försvarets materielverk (FMV) får förhandla och ingå en överenskommelse med ansvarig myndighet i Tjeckien för finansiellt stöd för anskaffning av ammunition till Ukraina. Sverige avser att stötta Tjeckien med 30 miljoner euro i detta initiativ.
Finansieringen av bidraget görs inom ramen för Stödpaket 15 i den del som avser stöd i form av ekonomiska bidrag till fonder och ett flertal bilaterala och multilaterala donationsprojekt som länder inom EU och Nato har upprättat i syfte att stödja Ukraina.
Pressmeddelande: Sverige stöttar tjeckiskt ammunitionsinitiativ för artillerigranater till Ukraina
Den danska modellen
Inom ramen för tidigare kommunicerade stödpaket till Ukraina avser regeringen allokera finansiellt stöd till Ukraina om 63 miljoner euro eller cirka 720 miljoner kronor. Det finansiella stödet kommer att omfatta 20 miljoner euro i stöd till Ukrainas industriella bas. Detta grundar sig på en dansk modell som syftar till att stödja upphandlingar från ukrainsk industri baserat på förslag från Ukraina. Det finansiella stödet kommer också att omfatta stöd på cirka 43 miljoner euro till en rad multilaterala initiativ som ska stötta Ukraina.
Den danska modellen, som Sverige avser stödja, ska hjälpa upphandlingar som ukrainsk industri vill genomföra. I den danska modellen ingår mekanismer för att säkerställa att de donerade medlen används effektivt samt att Ukraina även återkopplar erfarenheter kring användningen av den levererade materielen. Tidigare danskt stöd enligt denna modell har lett till att Ukraina kunnat producera 18 pjäser av ett ukrainskt artillerisystem.
Genom att produktionen i Ukraina ökar stärks den sammanlagda europeiska försvarsindustriella basen. En stärkt försvarsindustriell bas är nödvändigt för att möta de stora behoven på grund av kriget i Ukraina och de europeiska ländernas uppbyggnad av försvarsförmåga.