Förmågekoalitioner till stöd för Ukraina
Publicerad
Förmågekoalitionerna, som etablerats inom ramen för Ukraine Defence Contact Group (UDCG), syftar till att koordinera och kraftsamla det militära stödet till Ukraina.
På initiativ av USA under sommaren 2023 föreslogs att koordinera det internationella militära stödet till Ukraina genom så kallade förmågekoalitioner. Genom att kraftsamla stödet inom förmågekoalitioner kan bilaterala bidrag på ett mer effektivt sätt möta Ukrainas behov, samtidigt som koalitionerna ger bättre möjligheter till en sammanhållen bild av det samlade stödet samt de ukrainska behoven.
Koalitionerna ger också möjlighet för deltagande länder att motta erfarenheter från Ukraina kopplat till användningen av stödet på slagfältet, exempelvis vad gäller verkan, driftsäkerhet, fältreparation och underhåll.
Förmågekoalitioner som Sverige deltar i
Sverige har valt att delta i de koalitioner där vi har förmåga att bäst bidra till koalitionens samlade arbete, och i förlängningen i stödet till Ukraina. Sveriges deltagande i koalitionerna ses över löpande. Den svenska representationen i de olika koalitionerna sker via experter från Försvarsdepartementet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk samt Kustbevakningen och Totalförsvarets forskningsinstitut.
Koalitionen för mekaniserad strid vill stärka Ukrainas förmåga att använda bepansrade fordon i strid och höja förbandens samlade mekaniserade förmåga. Deltagande länder donerar splitterskyddade stridsfordon och pansarbrytande ammunition samt utbildar ukrainsk personal i taktik och stridsteknik. Målet är att stödja Ukraina både i försvarsstrider och offensiva operationer.
Koalitionen för luftstridsförmåga ska stärka Ukrainas luftförsvar med fokus på stridsflygplan. De förstärker Ukrainas förmåga genom att överföra västerländska stridsflygplan till Ukraina, framför allt F-16, samt introducera västerländsk luftstridsdoktrin och taktik. Även Sveriges donation av stridslednings- och luftbevakningsflygplanet ASC 890 kommer att integreras som en del av arbetet inom ramen för stridsflygskoalitionen.
Koalitionen för minröjning syftar till att utveckla Ukrainas förmåga att röja landminor, eftersom ungefär 30 procent av landets yta anses vara minerad. Koalitionen hanterar både den rent militära minröjningen, som återfinns i de militära förbanden, och den humanitära minröjningen, vars syfte är att minröja den civila infrastrukturen. Minröjningskoalitionen fokuserar på att köpa in utrustning och utbilda ukrainsk personal i minröjning.
Koalitionen för marin säkerhet syftar till att utveckla Ukrainas maritima förmåga genom att dels utveckla den ukrainska marinen, dels stödja förmågeuppbyggnaden inom andra maritima strukturer, likt kustbevakningen, tullen och hamnadministrationer. Målet är att förbättra Ukrainas förmåga att genomföra säkra sjötransporter och stärka den ukrainska flottans kapacitet inom havsövervakning, amfibiestrid, sjökontroll och bekämpning av ryska krigsfartyg. I det korta perspektivet är minröjning av farleder in till de ukrainska hamnarna av största vikt för att säkerställa den civila fartygstrafiken.
Koalitionen arbetar i olika grupper: Ytstridsflottan, Marinkåren, Flodflottan, Marinflyg, Obemannad förmåga och Kustförsvarsbrigad.
Koalitionen för drönare vill stärka Ukrainas förmåga att använda drönare och samtidigt stärka partnerländernas kapacitet inom detta område. De ämnar bidra till teknikutveckling och erbjuda möjligheter att testa drönarsystem. Dessutom kommer de att utbilda ukrainska soldater i hur man använder drönare, genomföra större upphandlingar av drönarutrustning och underlätta utbyte av erfarenheter och lärdomar.
Koalitionen för IT-säkerhet och ledningssystem vill bygga en säker och pålitlig it-infrastruktur samt tillhandahålla resilienta kommunikationssystem på taktisk nivå för Ukrainas försvarsministerium och försvarsstyrkor. Detta ska göra Ukraina mer effektivt på slagfältet genom att skapa säkra nätverk för ledning, lägesbild, stridsledning och logistikplanering. Ukraina har uttryckt behov av att stärka sin it-infrastruktur inom försvaret.
Genvägar
Ukraine Defence Contact Group (UDCG)
Ukraine Defence Contact Group (UDCG), även kallat Ramsteinformatet, etablerades i april 2022 och är ett samarbete bestående av närmare 60 länder och organisationer som träffas löpande för att koordinera det internationella militära stödet till Ukraina. UDCG leds av USA med aktivt deltagande av Ukraina. Det är försvarsministrar och försvarschefer som deltar och representerar sina respektive länder. UDCG har hittills träffats 24 gånger (december 2024).