Den 1 januari 1995 gick Sverige med i den Europeiska unionen. År 2025 markerar därmed Sveriges 30-årsjubileum för EU-medlemskapet. Detta kommer att uppmärksammas med en rad olika aktiviteter under året.
EU-minister Jessica Rosencrantz deltar på jubileumsseminarium för Sverige och Finland i EU 30 år.
Foto: Karl Vilhjalmsson/Hanaholmen
EU-minister Jessica Rosencrantz och Finlands Europaminister Joakim Strand talar med Hanaholmens VD Gunvor Kronman om aktuella EU-frågor under jubileumsseminariet i Finland den 17 januari.
Foto: Karl Vilhjalmsson/Hanaholmen
EU-minister Jessica Rosencrantz under jubileumsseminariet på Hanaholmen i Finland den 17 januari.
Foto: Karl Vilhjalmsson/Hanaholmen
EU-minister Jessica Rosencrantz besökte fredagen den 17 januari sin finske motsvarighet Joakim Strand för att uppmärksamma Sveriges och Finlands 30-åriga EU-medlemskap. Besöket i Finland var startskottet för uppmärksammandet av Sveriges 30-årsjubileum.
Under året kommer Regeringskansliet på olika sätt belysa EU-medlemskapets betydelse för Sverige och Sveriges arbete i EU. Löpande information om Sveriges EU-medlemskap och om aktuella aktiviteter uppdateras löpande på webbsidan Sverige i EU 30 år.
Den 1 januari var det exakt 30 år sedan Sverige blev medlem av den Europeiska unionen. EU har gett svenska företag tillgång till världens största hemmamarknad och gjort det enklare för svenskar att jobba, leva och studera i hela EU.
För 30 år sedan blev Sverige medlem av den Europeiska unionen. EU har gett svenska företag tillgång till världens största hemmamarknad och gjort det enklare för svenskar att jobba, leva och studera i hela EU.
Ta del av några exempel på hur Sverige har gynnats av medlemskapet i EU.
Under 2025 planeras en rad aktiviteter kopplade till Sverige i EU 30 år. Bland annat kommer EU-minister Jessica Rosencrantz vara värd för en serie seminarier som fokuserar på regeringens EU-prioriteringar. Dessutom planeras en miniturné på några av Sveriges universitet samt en rad olika föredrag och aktiviteter i samband med Europadagen den 9 maj på Kulturhuset.
I oktober 1990 tillkännagav den svenska regeringen sin uppfattning att Sverige borde sträva efter ett medlemskap. I juli 1991 lämnade dåvarande statsminister Ingvar Carlsson in Sveriges ansökan och i februari 1993 inleddes de egentliga förhandlingarna i Bryssel.
Förhandlingarna tog drygt ett år. Den 13 november 1994 avgjordes slutligen frågan om medlemskap i en folkomröstning.