Regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna

Med exportpriset för de kulturella och kreativa näringarna vill regeringen uppmärksamma insatser inom svensk export och främjandet av Sverige som ett innovativt och kreativt land. Priset delas ut årligen till en aktör som utgör ett särskilt gott exempel inom sitt område och därmed bidrar till svensk export och till att synliggöra Sverige utomlands. Priset delas ut för föregående år.

 • White arkitekter vinner regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna 2021

  • Bild på Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell och White Arkitekter, pristagarna för regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna 2021.

   Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell delar ut regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna 2021 till White Arkitekter, som representeras av Alexandra Hagen och Carl Bäckstrand.

   Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

  • gruppbild av Forssell, Augustsson och von Uexkull - som håller upp diplomet under prisutdelningen

   Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell delar ut priset Årets uppstickare till Doconomy, som representeras av Veronica Augustsson och Carl-Johan von Uexkull.

   Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  • Sjöstedt pratar i en mikrofon under prisutdelningen

   Madeleine Sjöstedt, generaldirektör Svenska institutet, representerar juryn för regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna.

   Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  • gruppbild

   Från vänster: Sara Modig, statssekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch, Madeleine Sjöstedt, generaldirektör Svenska institutet, Sarah Hurni-Åsberg, Kulturdepartementet, Lars Beckung, Nexiko, Veronica Augustsson, Doconomy, bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell, Lisa Berggren Eyre, Producent Young Royals, Martin Söder, Producent Young Royals, Carl-Johan von Uexkull, Doconomy, vd Alexandra Hagen, White Arkitekter, vice vd Carl Bäckstrand, White Arkitekter, Emil Ovemar, Toca Boca, Jenny Nordberg, designer och Mathilda Engman, Toca Boca.

   Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell delade tisdagen den 6 december ut regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna 2021. Priset gick till White arkitekter, Skandinaviens största arkitektkontor. Årets uppstickare blev Doconomy som utvecklar digitala verktyg för att mäta koldioxidavtryck.

 • Nomineringar till regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna 2021

  • Sara Kulturhus

   White Arkitekter är nominerad till regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna 2021. Flerfaldigt prisbelönta Sara Kulturhus har blivit en ledstjärna för hållbar arkitektur världen över. Projektet toppade bland annat The Guardians lista över årets bästa arkitektur 2021.

   Foto: Visit Skellefteå

  • Suggestiv bild på ett vitt fönster

   Jenny Nordberg är nominerad till regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna 2021. Jenny Nordbergs arbeten utmärker sig för sin höga innovationsnivå som inspirerar åskådaren att reflektera kring hur vi producerar och konsumerar.

   Marcus Brunström/Amanda Riccardi

  • tecknade figurer från barnprogram

   Toca Boca är nominerad till regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna 2021. Toca Bocas framgångar befäster Sveriges topposition inom spel- och underhållningsbranschen och visar att svensk barnkulturtradition kan hitta nya former i nya tider med värderingarna intakta.

   Foto: Toca Boca

  • Ungdomar med skoluniform i ett klassrum. Från tv-serien Young Royals

   Nexiko är nominerad till regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna 2021. Med teveserien Young Royals visar Nexiko på det rörliga mediets förmåga att underhålla och utmana konventioner.

   Foto: Nexiko

  • Verket Phantom Banquet

   Lap-See Lam är nominerad till regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna 2021. Lap-See Lams konstnärskap genomsyras av kvalitet, kreativ höjd och innovationsförmåga. på bilden: Phantom Banquet, 2020.

   Foto: Carl-Henrik Tillberg

  • Regeringskansliet

  Regeringen uppmärksammar svenska exportframgångar inom de kulturella och kreativa näringarna med ett pris. Det delas ut av bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell den 6 december.

Branscher som omfattas

De branscher som omfattas av exportpriset för kulturella och kreativa näringar och där svenska företag utmärker sig internationellt är arkitektur, dataspel, design, film- och tv-produktion, fotografi, konst, litteratur, media- och marknadskommunikation, mode samt scenkonst.

Priskriterier

Här kan du ta del av priskriterierna för Regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna och Årets uppstickare.

Tidigare vinnare och nominerade

Regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar har delats ut sedan 2017. Här kan du ta del av tidigare vinnare och nominerade.

Jury för 2021 års pris

Juryn för exportpriset för de kulturella och kreativa näringarna 2021 består av:

 • Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet och ordförande i juryn
 • Joakim Albrektson, Kulturförvaltningen Göteborgs stad
 • Stina Berglund, Projektledare Arctic Design of Sweden, Region Västerbotten
 • Karina Ericsson Wärn, rektor Beckmans School of Design
 • Andreas Hatzigeorgiou, VD Sthlms Handelskammare
 • Peter Levin, CEO Goodbye Kansas
 • Caroline le Bongoat, Näringslivsutvecklare kulturella och kreativa näringar, Malmö stad
 • Patrik Liljegren, bitr kulturdirektör, Kulturförvaltningen Stockholms stad
 • Bongi MacDermott, enhetschef kommunikation och omvärld, Kulturrådet
 • Helen Rönnholm, Head Business Ecosystem, Business Sweden

Innehåll om Regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 3 träffar.