Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

White arkitekter vinner regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna 2021

Publicerad

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell delade tisdagen den 6 december ut regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna 2021. Priset gick till White arkitekter, Skandinaviens största arkitektkontor. Årets uppstickare blev Doconomy som utvecklar digitala verktyg för att mäta koldioxidavtryck.

 • Bild på Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell och White Arkitekter, pristagarna för regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna 2021.

  Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell delar ut regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna 2021 till White Arkitekter, som representeras av Alexandra Hagen och Carl Bäckstrand.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

 • gruppbild av Forssell, Augustsson och von Uexkull - som håller upp diplomet under prisutdelningen

  Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell delar ut priset Årets uppstickare till Doconomy, som representeras av Veronica Augustsson och Carl-Johan von Uexkull.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Sjöstedt pratar i en mikrofon under prisutdelningen

  Madeleine Sjöstedt, generaldirektör Svenska institutet, representerar juryn för regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • gruppbild

  Från vänster: Sara Modig, statssekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch, Madeleine Sjöstedt, generaldirektör Svenska institutet, Sarah Hurni-Åsberg, Kulturdepartementet, Lars Beckung, Nexiko, Veronica Augustsson, Doconomy, bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell, Lisa Berggren Eyre, Producent Young Royals, Martin Söder, Producent Young Royals, Carl-Johan von Uexkull, Doconomy, vd Alexandra Hagen, White Arkitekter, vice vd Carl Bäckstrand, White Arkitekter, Emil Ovemar, Toca Boca, Jenny Nordberg, designer och Mathilda Engman, Toca Boca.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna delas ut årligen för att uppmärksamma insatser inom svensk export och främjandet av Sverige som ett innovativt och kreativt land.

– White Arkitekter är ett utmärkt exempel på hur företag inom de kulturella och kreativa branscherna med innovativ design driver omställningen för en hållbar framtid, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Priset går till en aktör som utgör ett särskilt gott exempel inom sitt område och därmed bidrar till svensk export och till att synliggöra Sverige utomlands.

– Arkitekturen är den konstform som påverkar flest människor i vardagen. Vi på White Arkitekter är väldigt glada å våra medarbetares vägnar att ta emot det här priset. Vi är jättestolta, säger Alexandra Hagen vd på White Arkitekter. 

Nominerade till priset var också Toca Boca, Jenny Nordström, Nexiko för Young Royals och Lap-See Lam.

Priset Årets uppstickare gick till Doconomy, som på kort tid etablerat sig som världsledande när det gäller digitala verktyg för att mäta koldioxidavtryck. Priset delas ut till en aktör inom de kulturella och kreativa näringarna som på ett framgångsrikt sätt påbörjat sin internationaliseringsresa eller vars verksamhet visar på exportpotential.

– Doconomy visar hur lönsamt företagande och visioner om en hållbarare framtid kan gå hand i hand. Det är ett ungt bolag som med innovativa digitala lösningar främjar hållbar utveckling i Sverige och globalt, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Presskontakt

Karl Opdal
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-128 48 03
e-post till Karl Opdal