Hoppa till huvudinnehåll

Industrisektorn

Publicerad

Den 16 maj hade regeringen rundabordssamtal om klimatomställningen med industrisektorn. Energi- och näringsminister Ebba Busch mötte tillsammans med statssekreterare till klimat- och miljöministern, Daniel Westlén, ledande aktörer inom branschen för att diskutera vilka hinder de ser och vilka förutsättningar regeringen behöver skapa för att alla ska kunna ställa om.

Nedan följer kort sammanfattning av mötet.

Flera av deltagarna runt bordet lyfte att hela värdekedjan är viktig att ta hänsyn till för att kunna genomföra klimatomställningen. Det behövs en samsyn, men också en politisk styrning över vilka intressen som står överst när flera företag konkurrerar om samma behov – till exempel elen. Många lyfte elförsörjningen som avgörande för att kunna ta sin verksamhet framåt, idag använder vissa lösningar som är ännu mer koldioxidtunga för att bristen på el inte skapar något alternativ för dem.

Men man lyfte också att cirkularitet kan möjliggöra att man inte alls, eller delvis inte, behöver ta upp nya material till sin industri och sin tillverkning, utan bara kan återanvända och återvinna och därmed lösa frågan om energiförsörjning och klimatomställning.

Industrin gav uttryck för många innovativa lösningar i sina verksamheter, och fick gehör hos politikerna runt bordet som bekräftade att de ser samma bild för att ställa om för klimatet. Men det var också tydligt att politiken och näringen måste mötas ännu mer, där näringen efterfrågade mer eller kanske tydligare politisk styrning i processer – särskilt om tillstånden.

Ett exempel som kom upp i samtalet var att det som kan vara möjligt i Norge inte alltid är möjligt på samma sätt i Sverige, och det har med förvaltningsstrukturen i de olika länderna att göra.

Många industrier har också sin verksamhet utomlands vilket gör att man kanske inte bidrar på hemmaplan, eller på kort sikt, med att släppa ut mindre, men på det globala planet är man med och möjliggör omställningen.

För regeringen är det viktigt att alla ges möjlighet att komma med input till klimathandlingsplanen – även aktörer som inte deltog på rundabordssamtalen. Maila ditt inspel till [email protected] senast den 30 juni. 

Deltagare i industribranschens samtal

SSAB
LKAB
H2 Green Steel
Vattenfall
Höganäs
Boliden
Borealis
St1
Heidelberg Materials
Northvolt
Stena Recycling
Ragn-Sells
NCC
Svenskt Näringsliv

Laddar...