Finanssektorn
Publicerad
Den 30 maj hade regeringen rundabordssamtal om klimatomställningen med finanssektorn. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och finansmarknadsminister Niklas Wykman träffade ledande aktörer inom branschen för att diskutera vilka hinder de ser och vilka förutsättningar regeringen behöver skapa för att alla ska kunna ställa om.
Nedan följer kort sammanfattning av mötet.
Runt bordet satt flera stora banker och finansiella företag med många tankar om vad som behövs för att skynda på klimatomställningen. En aktör lyfte att man kan gå flera vägar: banker kan stötta fossiltunga företag med omställningsplaner eller välja att inte investera alls – men många gånger gör företagen den resan själva. De bolag som släpper ut mest kan också vara de som gör störst investeringar i det gröna. Någon underströk att det idag är en ren lönsamhetsfråga för bankerna att investera i hållbara verksamheter.
När det gäller hinder lyfte en aktör att det också behöver göras ett kunskapslyft för omställningen. Politikens roll kan vara att minska risk i stora hållbara projekt och att stötta för att stimulera investeringar i fossiltunga företag för att de ska minska sina klimatavtryck. Sedan kan det också behövas regleringar kring ”the common goods”, såsom vatten och luft, som är viktiga beståndsdelar i klimatomställningen och inte kan prissättas korrekt av det privata, menade någon annan.
Och just långsiktigheten lyftes av flera. Risken med bristande långsiktighet är att man väljer att göra investeringar i andra länder än på hemmaplan. Någon föreslog också en generalplan för energiproduktionen för att se en långsiktighet i hur kraftslagen planeras i Sverige, som ett exempel.
Någon lyfte också vikten av företagsrapportering och menade att det måste gå att enklare bedöma vilka som är de vinnande hästarna. Man kanske behöver kompletterande mått för påverkan, som tittar på - inte bara hur vi investerar i klimat - utan också vad det har för påverkan på biodiversitet och miljö.
För regeringen är det viktigt att alla ges möjlighet att komma med input till klimathandlingsplanen – även aktörer som inte deltog på rundabordssamtalen. Maila ditt inspel till [email protected] senast den 30 juni.
Deltagare i finansmarknadsbranschens samtal
SEB
Swedbank
Handelsbanken
AMF
Skandia
Folksam
AP2
AP7
Industrivärden
Vargas
Almi Invest Greentech
Forskare, Kungliga Vetenskapsakademien, Stockholms universitet