Hoppa till huvudinnehåll

Ansvarsfördelning i bekämpningen av skogsbränder

Publicerad

Torka och värme ökar risken för att fler skogsbränder uppstår. Ansvaret för räddningsinsatser vid en skogsbrand är kommunalt. Staten stödjer vid behov den kommunala räddningstjänsten med förstärkningsresurser.

Foto: MSB

I Sverige utgår samhällets krisberedskap från den så kallade ansvarsprincipen. Ansvarsprincipen innebär att den som har ansvar för en verksamhet under normala förhållanden har motsvarande ansvar även under krissituationer. I ansvaret ingår att vidta de åtgärder som krävs för att kunna förebygga, motstå, hantera, återställa och lära från olyckor och kriser.

Ansvaret för räddningsinsatser vid en skogsbrand är kommunalt. Kommunens räddningsledare kan vid behov begära hjälp av andra kommuner och statliga myndigheter, som då ska delta i räddningsinsatsen.

Statliga myndigheter stödjer räddningstjänsten

Staten stödjer vid behov den kommunala räddningstjänsten med förstärkningsresurser, både genom expertstöd, materiel i form av till exempel skogsbrandsdepåer, skopande flygplan och helikoptrar samt förmedling av internationellt stöd. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har dessa förstärkningsresurser och också uppgiften att på nationell nivå samordna kommunerna inom skydd mot olyckor.  

En statlig myndighet (eller kommun) är skyldig att med personal och egendom delta i en räddningsinsats på anmodan av räddningsledaren. Det betyder att även länsstyrelserna, Polismyndigheten, Kustbevakningen, Försvarsmakten och Skogsstyrelsen kan bidra med stöd vid en räddningsinsats. Men en sådan skyldighet föreligger dock endast om myndigheten har lämpliga resurser och ett deltagande inte allvarligt hindrar dess vanliga verksamhet.

Regeringen och Regeringskansliet följer kontinuerligt läget och har löpande kontakt med ansvariga myndigheter.

Internationellt stöd

Sverige kan begära hjälp från andra länder, vilket främst sker via EU:s civilskyddsmekanism och ERCC (Emergency Response Coordination Centre). Sverige har även ett gott samarbete med de andra nordiska länderna.

År 2018 mottog Sverige resurser från ett stort antal länder, så som Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Litauen, Norge, Polen, Portugal och Tyskland. Då handlade det om både markpersonal (brandmän) och flygande resurser.

Sverige har utvecklat den nationella beredskapen och har numera exempelvis egna flygande resurser. Sverige bidrar till EU:s gemensamma beredskap genom att ställa ett antal av de nationella resurserna till förfogande, till exempel MSB:s mindre skopande flygplan för skogsbrandsbekämpning.

Mer information

Länsstyrelserna 

Länsstyrelserna har det geografiska områdesansvaret i länet och varje länsstyrelse ska inom sitt geografiska område i krishantering vara en sammanhållande funktion mellan lokala aktörer, som exempelvis kommuner, regioner och näringsliv och den nationella nivån.

Under en samhällsstörning ska länsstyrelsen samverka, samordna och stödja länets aktörer för att inrikta samhällets åtgärder och resurser så att konsekvenserna för samhället blir så små som möjligt. Om en räddningsinsats berör flera kommuner kan länsstyrelsen vid behov hjälpa till att avgöra vem som ska leda insatsen. Länsstyrelserna har då även i uppdrag att samordna kommunernas krishantering och information till allmänheten. I undantagsfall kan en civilområdesansvarig länsstyrelse ta över ansvaret för den kommunala räddningstjänsten.

Länsstyrelsernas webbplats 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) 

MSB kan tillhandahålla statliga förstärkningsresurser som kan användas för att stödja kommunerna i form av bland annat skopande flygplan och helikoptrar samt skogsbrandsdepåer.

Skogsbrandsdepåerna består av containrar innehållande bland annat brandslang, motorsprutor, vattenspridare, motorsågar och sexhjulingar på flera platser runt om i landet.

MSB:s webbplats

Polismyndigheten 

Polisens uppgift vid eventuella skogsbränder är att rädda liv och begränsa skador. Det omfattar bland annat att sätta upp avspärrningar, dirigera trafik och evakuera boende och utrymma hotade områden. Finns det misstanke om brott, till exempel att branden är anlagd eller om människor skadas ansvarar polisen för brottsutredningen.

Polismyndighetens webbplats

Kustbevakningen 

Kustbevakningen har särskilt utrustade flygplan för sjöövervakning som kan användas för att bistå räddningstjänst och MSB med övervakning, dokumentation och med att leda andra flygande resurser i samband med skogsbränder.

Kustbevakningens webbplats

Skogsstyrelsen

Skogsstyrelsens roll vid skogsbränder är att stödja bekämpningsarbetet med till exempel kartunderlag, markägarkontakter och utrustning som drönare, slang och pumpar, samordna informationsutbytet mellan skogsbruket, MSB och andra myndigheter och aktörer, informera markägare och allmänheten om läget samt utföra inventeringar och erbjuda stöd och rådgivning till drabbade skogsägare.

Skogsstyrelsens webbplats 

Laddar...