Insatser inom åtta fokusområden
Publicerad
Arbetet för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter omfattar en rad åtgärder inom åtta olika fokusområden. Insatserna inom de olika fokusområdena bedrivs samlat, strukturerat och långsiktigt.
Åtta fokusområden i handlingsplanen:
- Våld, diskriminering och andra kränkningar
- Hälsa, vård och sociala tjänster
- Arbetslivet
- Unga hbtqi-personer
- Äldre hbtqi-personer
- Privat- och familjeliv
- Civila samhället
- Kulturområdet
Fokusområdena omfattar samhällsområden som kräver ett särskilt fokus. De syftar även till att skapa ett livscykelperspektiv det vill säga att beakta hbtqi-personers rättigheter och möjligheter i livets olika skeden. För varje fokusområde finns en målsättning.
Våld, diskriminering och andra kränkningar
Diskriminering och andra hinder som står i vägen för människors lika rättigheter och möjligheter i livet är ett allvarligt samhällsproblem och måste fortsätta bekämpas. Målsättningen är att hbtqi-personers utsatthet för våld, diskriminering och andra kränkningar ska upphöra. Ingen ska behöva utstå våld, diskriminering och andra kränkningar oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Hela Sverige ska vara ett tryggt land att leva i oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.
Strategiska myndigheter:
Jämställdhetsmyndigheten, Polismyndigheten, Migrationsverket och Forum för levande historia
Hälsa, vård och sociala tjänster
Forskning visar att homosexuella, bisexuella, queera och transpersoner med flera har sämre hälsa än övriga befolkningen. Målsättningen är att hbtqi-personer ska ha lika förutsättningar och möjligheter som heterosexuella och cispersoner att uppnå en god hälsa och erhålla en jämlik vård och social omsorg.
Strategiska myndigheter: Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.
Arbetslivet
Det finns begränsat antal studier om hbtqi-personers situation i arbetslivet. Men de studier som har gjorts indikerar att hbtq-personers situation i arbetslivet är sämre än situationen för heterosexuella cispersoner. Målsättningen är goda arbetsvillkor och möjlighet till utveckling i arbetet oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.
Strategiska myndigheter: Arbetsmiljöverket, Myndigheten för arbetsmiljökunskap
Unga hbtqi-personer
Rapporter visar bland annat att unga hbtqi-personer har sämre hälsa än andra unga, och det gäller framför allt den psykiska hälsan och att unga hbtqi-personer är mer utsatta än andra unga i skolan. Målsättningen är att alla unga, inklusive hbtqi-personer, ska respekteras och ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen utan att begränsas av stereotypa könsroller, tvång eller förtryck som minskar individens handlingsutrymme.
Strategiska myndigheter: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Statens skolverk och Barnombudsmannen.
Äldre hbtqi-personer
Äldre hbtqi-personer har rätt till ett gott bemötande och en god och jämlik vård och omsorg. Den generation hbtqi-personer som i dag är äldre har vuxit upp i ett samhälle där samkönad sexualitet var olaglig eller klassad som en sjukdom. Målsättningen är att äldre hbtqi-personer ska kunna leva öppet och kunna åldras i trygghet och med bibehållet oberoende, bemötas med respekt och erbjudas en jämställd och jämlik vård och omsorg.
Strategisk myndighet: Socialstyrelsen.
Privat- och familjeliv
När föräldrabalken tillkom var den traditionella kärnfamiljen den givna familjekonstellationen. I dag ser familjekonstellationer olika ut. Varje barn ska ha en trygg familjesituation och få växa upp i ett samhälle som inte gör skillnad på personer beroende på kön eller sexuell läggning eller på olika familjekonstellationer Målsättningen är att rätten till privatliv ska respekteras fullt ut. Det innefattar att rätten till personlig integritet och familjeliv ska säkerställas. Det ska gälla oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.
Strategisk myndighet: Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd.
Civila samhället
Ett starkt civilsamhälle har en central betydelse för demokratin och för upprätthållandet av mänskliga rättigheter. Målsättningen är att stärka förutsättningarna för det civila samhällets organisationer att främja hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter. Vidare är målsättningen att alla oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck ska vara lika välkomna i den idrottsliga gemenskapen.
Kulturområdet
Målsättningen är att främja kulturområdets goda möjligheter att bidra till ökad mångfald och öppenhet. Hbtqi-personer ska kunna ta del av och bidra till kulturens utveckling.
Strategisk myndighet: Statens kulturråd.
Hbtqi-strategiska myndigheter
Tretton myndigheter har i uppdrag att vara strategiska myndigheter för arbetet med att främja hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter. Uppdraget innebär att myndigheten i sitt område ska främja hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter och att ett hbtqi-perspektiv ska integreras och synliggöras i verksamheten.
Dessa myndigheter utgör tillsammans en samlad kraft för arbetet med att främja hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter:
- Arbetsmiljöverket
- Barnombudsmannen
- Folkhälsomyndigheten
- Forum för levande historia
- Jämställdhetsmyndigheten
- Migrationsverket
- Myndigheten för arbetsmiljökunskap
- Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd
- Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
- Polismyndigheten
- Socialstyrelsen
- Statens kulturråd
- Statens skolverk
Samordna, stödja och följa upp:
Folkhälsomyndigheten har utöver sitt uppdrag som hbtqi-strategisk myndighet i uppdrag att stödja, samordna och följa upp de hbtqi-strategiska myndigheternas arbete inom ramen för strategin och handlingsplanen för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter.