Hoppa till huvudinnehåll

Regeringens arbete mot mpox

Publicerad

Den 14 augusti 2024 deklarerade Världshälsoorganisationen WHO att spridningen av mpox ska klassas som ett internationellt hot mot människors hälsa, ett så kallat globalt hälsonödläge. Regeringen följer utvecklingen noga och samverkar med ansvariga myndigheter. Här finns mer information om regeringens hantering av mpox.

Tre personer håller pressträff. Bakom dem står svenska flaggor och EU-flaggor.
Den 15 augusti 2024 bekräftades det första fallet av den allvarligare varianten av mpox – klad 1 - i Sverige på en pressträff med socialminister Jakob Forssmed, Olivia Wigzell, vikarierande gd Folkhälsomyndigheten och Magnus Gisslén, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Foto: Boris Vasic/Regeringskansliet

Flera afrikanska länder är drabbade, och i framför allt Demokratiska republiken Kongo är situationen mycket svår med den omfattande spridningen och de konsekvenser som mpox för med sig.

Den 15 augusti 2024 bekräftades det första fallet av den allvarligare varianten av mpox – klad 1 - i Sverige.

Mpox är en allvarlig sjukdom, men den är inte ny eller okänd. Det finns vaccin som skyddar bra mot mpox. Det finns även läkemedel som rekommenderas som behandling vid allvarlig sjukdom.

Regeringskansliet har täta avstämningar med ansvariga myndigheter, så som Folkhälsomyndigheten, och följer löpande händelseutvecklingen nationellt och internationellt. Syftet är att regeringen snabbt ska kunna agera om åtgärder behövs samt omprioritera resurser vid behov.

Regeringen har sedan tidigare vidtagit ett antal åtgärder för att förhindra spridning av mpox. Bland annat har uppdrag givits till Folkhälsomyndigheten att säkerställa att det finns tillgång till vaccin samt att uppdatera den nationella planen för vaccination mot mpox (se länk i högerkolumnen).

Frågor och svar

Folkhälsomyndigheten har det övergripande nationella ansvaret för befolkningens skydd mot smittsamma sjukdomar och samordnar smittskyddet på nationell nivå. Myndigheten tar också fram föreskrifter, rekommendationer och vägledningar till hälso- och sjukvårdspersonal för att säkerställa ett effektivt smittskyddsarbete.

Några av myndighetens ansvarsområden är vaccinationer, beredskapsplanering inför utbrott av smittsamma sjukdomar samt nationella beredskapslager av smittskyddsläkemedel. Folkhälsomyndigheten samordnar smittskyddet på nationell nivå och verkar för bland annat minskad smittspridning och resistensutveckling.

Regeringen anser att det är mycket viktigt att arbeta tillsammans med andra länder för att motverka smittspridning när det gäller globala hälsohot och arbetar bland annat via WHO och EU med att bistå på platser där sjukdomen drabbar människor, inte minst barn.

Sverige ger ett betydande kärnstöd till internationella hälsoaktörer som nu arbetar aktivt för att motverka smittspridningen av mpox. Sveriges bidrar under 2024 med över 1,3 miljarder kronor till bland annat Världshälsoorganisationen (WHO), Gavi och Unicef som kan agera direkt för att stärka berörda länders förmåga att förhindra och hantera sjukdomsutbrottet. Aktörernas arbete sträcker sig från finansiering av vaccinproduktion till upphandling, inköp och genomförande av vaccinationer.  

Sverige har kontinuerlig dialog med internationella partner för att bistå i kunskaps-och informationsutbyte för arbetet mot mpox

På sidan Krisinformation.se samlas aktuell krisinformation från Sveriges myndigheter. Där hittar du också senaste informationen om mpox och hur sjukdomen hanteras i Sverige.

Krisinformation.se

På Folkhälsomyndigheten webbplats kan man ta del av mer fördjupad information om sjukdomen. Myndigheten har bland annat tagit fram vanliga frågor och svar om mpox (för allmänheten) och om vaccination (riktad till personal inom hälso- och sjukvården).

Kontakt

Registrator, Socialdepartementet
Telefon (växel) 08-405 10 00
Fax 08-24 46 31
e-post till Registrator, Socialdepartementet
Laddar...