Säkerhetsprövning av totalförsvarspliktiga SOU 2021:82
Publicerad
Utredningen innehåller lagförslag med syfte att efter värnpliktens återaktivering säkerställa en ändamålsenlig och effektiv prövning av värnpliktiga ur säkerhetssynpunkt.
Ladda ner:
Utredningen har haft i uppdrag att bland annat analysera och klargöra vilken eller vilka myndigheter som bör ansvara för och genomföra säkerhetsprövningen av totalförsvarspliktiga, samt se till att säkerhetsprövningen kan genomföras på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.
Uppdraget har också syftat till att säkerställa att kravet på samtycke till registerkontroll och särskild personutredning enligt säkerhetsskyddslagen inte urholkar de skyldigheter som följer av lagen om totalförsvarsplikt.
Lagstiftningskedjan
Kommittédirektiv (3 st)
-
Tilläggsdirektiv till utredningen Säkerhetsprövning av totalförsvarspliktiga (Fö 2021:01)
Beslut vid regeringssammanträdet den 15 oktober 2021. Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget.
-
Tilläggsdirektiv till utredningen Säkerhetsprövning av totalförsvarspliktiga
Beslut vid regeringssammanträde den 5 augusti 2021. Förlängd tid för uppdraget.
-
Säkerhetsprövning av totalförsvarspliktiga
En särskild utredare ska se över regleringen om säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen av sådana totalförsvarspliktiga som ska tjänstgöra i säkerhetskänslig verksamhet med stöd av lagen om totalförsvarsplikt.
Departementsserien
Statens offentliga utredningar (2 st)
-
Ett förstärkt lagstöd för utlämnande av sekretesskyddade uppgifter till utlandet
Uppdraget handlar om myndigheters utlämnande av uppgifter som omfattas av sekretess enligt 15 kap. 2 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), så kallad försvarssekretess, till utländska aktörer.
-
Säkerhetsprövning av totalförsvarspliktiga
Utredningen innehåller lagförslag med syfte att efter värnpliktens återaktivering säkerställa en ändamålsenlig och effektiv prövning av värnpliktiga ur säkerhetssynpunkt.
Lagrådsremiss
Proposition (1 st)
-
Säkerhetsprövning av totalförsvarspliktiga m.m.
Regeringen föreslår ändringar i säkerhetsskyddslagen (2018:585) i syfte att säkerställa Försvarsmaktens behov av säkerhetsprövad värnpliktig personal samt att säkerhetsprövningen sker på ett effektivt och ändamålsenligt sätt.