En europeisk åklagarmyndighet i Sverige SOU 2020:74
Publicerad
Betänkande av Eppo-utredningen.
Ladda ner:
Sverige har möjlighet att ansluta sig till rådets förordning (EU) 2017/1939 av den 12 oktober 2017 om genomförande av fördjupat samarbete om inrättande av Europeiska åklagarmyndigheten. Myndigheten benämns i fortsättningen Eppo, en akronym av det engelska namnet European Public Prosecutor’s Office, och förordningen benämns i fortsättningen Eppo-förordningen.
Utredningens uppdrag har bestått i att föreslå nödvändiga kompletterande bestämmelser till förordningen, att analysera behovet av författningsändringar och andra åtgärder som krävs för att Sverige ska kunna delta i Eppo och att lämna förslag till sådana författningsändringar och andra åtgärder. Syftet har varit att åstadkomma en ändamålsenlig nationell reglering och organisation.
Lagstiftningskedjan
Kommittédirektiv (1 st)
-
Europeiska åklagarmyndigheten (Eppo) – åtgärder för ett svenskt deltagande
Sverige har möjlighet att ansluta sig till rådets förordning (EU) 2017/1939 av den 12 oktober 2017 om genomförande av fördjupat samarbete om inrättande av Europeiska åklagarmyndigheten (i direktiven benämnd förordningen).
Departementsserien
Statens offentliga utredningar (1 st)
-
En europeisk åklagarmyndighet i Sverige
Betänkande av Eppo-utredningen.
Lagrådsremiss (1 st)
-
Sveriges deltagande i Europeiska åklagarmyndigheten
Europeiska åklagarmyndigheten (Eppo) är en EU-myndighet med uppgift att utreda, lagföra och väcka talan för brott som skadar EU:s ekonomiska intressen. Regeringen anser att Sverige bör delta i Eppo för att bidra i kampen mot korruption och bedrägerier med EU-medel.
Proposition (1 st)
-
Sveriges deltagande i Europeiska åklagarmyndigheten
Regeringen anser att Sverige bör delta i Eppo för att bidra i kampen mot korruption och bedrägerier med EU-medel. För att uppfylla de krav som ställs för ett svenskt deltagande i Eppo föreslår regeringen en ny lag om Eppo och ett antal följdändringar i andra lagar.