Begränsningar i föräldrapenningen för föräldrar som kommer till Sverige med barn SOU 2016:73
Publicerad
Utredningen föreslår en begränsning av rätten till föräldrapenning för föräldrar som kommer till Sverige med barn. Bakgrunden till begränsningen är att föräldrar som kommer till Sverige med barn i dag blir överkompenserade inom ramen för föräldrapenningen. Detta gäller särskilt föräldrar som kommer till Sverige med något äldre barn.
Ladda ner:
Utgångspunkten bör enligt utredningens mening vara att även föräldrar som omfattas av begränsningen ska ges valfrihet och flexibilitet inom de ramar som gäller för försäkringen i övrigt. Utredningen föreslår därför att begränsningen utformas så att den ungefärligen motsvarar den mängd föräldrapenning som en genomsnittlig försäkrad använder efter barnets ettårs- respektive tvåårsdag.
Om ett barn blir bosatt här i landet under barnets andra levnadsår ska föräldrapenning därför lämnas under högst 200 dagar sammanlagt för föräldrarna. Om barnet i stället blir bosatt här i landet efter det andra levnadsåret ska föräldrapenning lämnas under högst 100 dagar sammanlagt för föräldrarna.
Den personkrets som kommer att omfattas av begränsningsregeln är föräldrar och barn som kommer från utlandet och som inte tidigare har bott i Sverige samt föräldrar och barn som flyttar tillbaka till Sverige efter bosättning utomlands.
Utredningen föreslår att bestämmelserna ska träda i kraft den 1 juli 2017.
Lagstiftningskedjan
Kommittédirektiv (2 st)
-
Tilläggsdirektiv till Utredningen om en modern föräldraförsäkring
Regeringen beslutade den 4 februari 2016 om ett kommittédirektiv för en översyn av reglerna för föräldraledighet och föräldraförsäkring, Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn – översyn av föräldraförsäkringen (dir. 2016:10). Enligt utredningens direktiv skulle uppdraget ha redovisats senast den 1 oktober 2017.
-
Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn - översyn av föräldraförsäkringen
En särskild utredare ska göra en översyn av reglerna för föräldraledighet och föräldraförsäkring. Syftet är att identifiera problem och föreslå åtgärder för att föräldraförsäkringen i högre grad än idag ska bidra till jämställdhet på arbetsmarknaden, ett jämställt föräldraskap och även fortsatt bidra till goda uppväxtvillkor för barn.
Departementsserien
Statens offentliga utredningar (2 st)
-
Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn – en ny modell för föräldraförsäkringen
Utredningen har haft i uppdrag att göra en översyn av reglerna för föräldraledighet och föräldraförsäkring. Syftet har varit att identifiera problem och föreslå åtgärder för att föräldraförsäkringen i högre grad än i dag ska bidra till jämställdhet på arbetsmarknaden, ett jämställt föräldraskap och även fortsatt bidra till goda uppväxtvillkor för barn.
-
Begränsningar i föräldrapenningen för föräldrar som kommer till Sverige med barn
Utredningen föreslår en begränsning av rätten till föräldrapenning för föräldrar som kommer till Sverige med barn. Bakgrunden till begränsningen är att föräldrar som kommer till Sverige med barn i dag blir överkompenserade inom ramen för föräldrapenningen. Detta gäller särskilt föräldrar som kommer till Sverige med något äldre barn.
Lagrådsremiss (2 st)
-
En möjlighet att överlåta föräldrapenning
Regeringen lämnar i en lagrådsremiss förslag som ska underlätta för olika familjekonstellationer att använda föräldrapenning.
-
Föräldrapenning för fler familjekonstellationer
Regeringen föreslår att en förälders sambo ska likställas med en förälder. Detta föreslås gälla när man tillämpar bestämmelserna om föräldrapenning också i de fall föräldern och sambon inte har varit gifta med varandra eller har eller har haft barn tillsammans.
Proposition (2 st)
-
Föräldrapenning för fler familjekonstellationer och reserverad grundnivå
I propositionen föreslår regeringen att dagar med föräldrapenning på grundnivå inte ska kunna lämnas över till den andra partnern. För föräldrapenningen föreslår regeringen också att en förälders sambo ska likställas med en förälder. Det ska gälla också när föräldern och sambon inte varit gifta med varandra eller har eller har haft barn tillsammans.
-
Begränsningar i föräldrapenningen för föräldrar som kommer till Sverige med barn
I propositionen föreslås att rätten till föräldrapenning för föräldrar som kommer till Sverige med barn anpassas efter barnets ålder.