En modernare rättegång II - en uppföljning SOU 2012:93
Publicerad
Ladda ner:
Före detta lagmannen K-G Ekeberg har som särskild utredare haft i uppdrag att utvärdera reformen En modernare rättegång (EMR-reformen) som trädde i kraft den 1 november 2008. Reformen innebar en genomgripande modernisering av rättegången i allmän domstol. För tingsrätterna innebar reformen bland annat ett större utnyttjande av digital teknik. Prövningstillstånd infördes i hovrätten för alla tvistemål och ärenden.
EMR-utredningen har funnit att reformen har fallit mycket väl ut och har varit positiv för såväl enskilda som för rättsväsendet. Den nya tekniken i domstolarna har varit en väsentlig del i reformen och har fungerat mycket bra. Handläggningen i domstolarna kan i större utsträckning anpassas till behoven i de enskilda fallen.
Reformen kan utvecklas ytterligare. I betänkandet föreslås därför vissa nyheter och förändringar. Här är några av förslagen. För en utförligare presentation hänvisas till sammanfattningen.
- Brottsoffer och vittnen som infunnit sig till en inställd förhandling ska normalt kunna lämna sina uppgifter vid det tillfället och slippa komma tillbaka till tingsrätten vid ett senare tillfälle.
- Om en rättegång måste tas om ska tingsrätterna i större utsträckning kunna återanvända förhör som vid en tidigare huvudförhandling dokumenterats med ljud och bild.
- I exempelvis det uppmärksammade så kallade Södertälje-målet skulle med utredningens lösning brottsoffer och vittnen i princip inte behöva komma till den nya huvudförhandlingen för nya förhör.
- Hänvisning till tingsrättens ljud- och bildupptagningar bör i ökad utsträckning kunna ske i hovrätten än vad som hittills skett i praktiken.
- Nya bestämmelser införs för tingsrättens sammansättning vid huvudförhandling i tvistemål. Som hittills ska en ensam domare kunna döma i tvistemål om 1) parterna samtycker till det och rätten anser det tillräckligt, 2) målet är av enkel beskaffenhet, eller 3) huvudförhandlingen hålls i förenklad form. Om det inte räcker med en domare ska två domare delta. Bara om målet är mycket omfattande eller komplicerat ska tre domare delta.
Lagstiftningskedjan
Kommittédirektiv (2 st)
Departementsserien
Statens offentliga utredningar (1 st)
Lagrådsremiss (1 st)
Proposition (1 st)
-
I propositionen gör regeringen bedömningen att reformen En modernare rättegång har fallit väl ut. Regeringen lämnar förslag som syftar till att effektivisera och förbättra domstolsprocessen. Det övergripande syftet med förslagen är att handläggningen av mål och ärenden i större utsträckning ska kunna anpassas till förhållandena i det enskilda fallet, särskilt genom att tekniken med ljud- och bildupptagningar utnyttjas fullt ut.