Riksrevisionens rapport om Polismyndighetens arbete med särskilda händelser riktade mot organiserad brottslighet Skr. 2022/23:127
Publicerad
Riksrevisionen har granskat om Polismyndighetens arbete med särskilda händelser är en effektiv ledningsform för att bekämpa grov brottslighet. Riksrevisionens övergripande slutsats är att särskilda händelser kan vara ett effektivt sätt att leda arbetet under de första timmarna eller dagarna efter att ett grovt brott har begåtts.
Ladda ner:
Riksrevisionen bedömer emellertid att särskilda händelser som pågår under längre tid än så gör större skada än nytta eftersom de ofta innebär resursförflyttningar som ger negativa konsekvenser i de lokalpolisområden som måste bistå med resurser. Riksrevisionen bedömer därför att bekämpning av grov brottslighet inte bör ske genom långvariga särskilda händelser. Riksrevisionen lämnar av den anledningen ett antal rekommendationer till Polismyndigheten. Riksrevisionen riktar däremot inga rekommendationer till regeringen. Regeringens bedömning är att de iakttagelser som Riksrevisionen gör kring behov av bland annat fullgod dokumentation och uppföljning är allmängiltiga och relevanta. Regeringen konstaterar att rekommendationerna till Polismyndigheten till största delen rör sådant som ligger inom ramen för myndigheten att bedöma och hantera. Vidare kan regeringen konstatera att Riksrevisionens huvudsakliga slutsatser ligger i linje med de slutsatser som Polismyndighetens egen internrevision har lyft fram i en rapport från 2022 och som myndigheten redan arbetar med att omhänderta. Regeringen avser att följa upp Polismyndighetens utvecklingsarbete med anledning av rekommendationerna genom ett regeringsuppdrag.
I och med denna skrivelse anser regeringen att granskningsrapporten är slutbehandlad.