Vissa frågor om hälso- och sjukvårdens försörjningsberedskap Prop. 2022/23:45
Publicerad
Regeringen föreslår åtgärder som ska förstärka försörjningsberedskapen för hälso- och sjukvården.
Ladda ner:
Regeringen föreslår att riksdagen förtydligar hälso- och sjukvårdslagen. Där man bedriver hälso- och sjukvård ska det finnas de sjukvårdsprodukter och den övriga utrustning som behövs för att kunna ge god vård.
Regeringen föreslår:
- en lagerhållningsskyldighet för öppenvårdsapotek och en leveransskyldighet för partihandlare gentemot sjukhusapotek i lagen om handel med läkemedel.
- en bestämmelse som tydliggör att vidareutdelning av jodtabletter kan ske vid en radiologisk nödsituation trots bestämmelserna i lagen om handel med läkemedel.
- att bestämmelser om sanktionsavgifter för företag som inte meddelar Läkemedelsverket om att försäljningen av ett läkemedel upphör tillfälligt eller permanent införs i läkemedelslagen.
- en ändring i offentlighets- och sekretesslagen som gör det möjligt att föra över sekretess från Läkemedelsverket till en region eller en kommun som inte ingår i en region för vissa uppgifter om brist på läkemedel eller medicintekniska produkter.
- att Apotek Produktion & Laboratorier AB får ett utökat samhällsuppdrag.
- att lagändringarna träda i kraft den 1 juli 2023.
Lagstiftningskedjan
Kommittédirektiv (3 st)
-
Tilläggsdirektiv till Utredningen om hälso- och sjukvårdens beredskap
Uppdraget till Utredningen om hälso- och sjukvårdens beredskap utvidgas till att under fortsatt utredningsarbete också ta hänsyn till de erfarenheter som gjorts av utbrottet av sjukdomen covid -19.
-
Tilläggsdirektiv till Utredningen om hälso-och sjukvårdens beredskap (S 2018:09)
Regeringen uppdrar åt Utredningen om hälso- och sjukvårdens beredskap att även överväga och analysera nödvändiga åtgärder för att förebygga och hantera situationer med brist på hälso- och sjukvårdsmaterial samt läkemedel då inte någon allvarlig händelse påverkar försörjningen.
-
En särskild utredare ska se över hälso- och sjukvårdens beredskap inför och vid allvarliga händelser i fredstid och höjd beredskap. Utredaren ska också lämna förslag på hur hälso- och sjukvårdens förmåga att hantera sådana händelser bör utvecklas på lång sikt.
Departementsserien
Statens offentliga utredningar (3 st)
-
Hälso- och sjukvårdens beredskap – struktur för ökad förmåga
Utredningen om hälso- och sjukvårdens beredskap har sett över hälso- och sjukvårdens beredskap inför och vid allvarliga händelser i fredstid och höjd beredskap. I sitt slutbetänkande föreslår nu utredningen hur hälso- och sjukvårdens förmåga att hantera sådana händelser långsiktigt bör utvecklas.
-
En stärkt försörjningsberedskap för hälso- och sjukvården
Utredningen om hälso- och sjukvårdens beredskap redovisar de aspekter av uppdraget som berör försörjningsberedskapen inom hälso- och sjukvårdsområdet. Det omfattar hälso- och sjukvårdens försörjning av läkemedel och sjukvårdsmateriel i vardagen, vid allvarliga händelser i fredstid och vid höjd beredskap och krig.
-
Hälso- och sjukvård i det civila försvaret - underlag till försvarspolitisk inriktning
Utredningen fick i augusti 2018 i uppdrag att göra en översyn av hälso- och sjukvårdens beredskap inför och vid allvarliga händelser i fredstid och höjd beredskap samt lämna förslag på hur hälso- och sjukvårdens förmåga att hantera denna typ av händelser långsiktigt bör utvecklas.
Lagrådsremiss (1 st)
-
Vissa frågor om hälso- och sjukvårdens försörjningsberedskap
Regeringen föreslår åtgärder för att förstärka försörjningsberedskap för hälso- och sjukvården.
Proposition (1 st)
-
Vissa frågor om hälso- och sjukvårdens försörjningsberedskap
Regeringen föreslår åtgärder som ska förstärka försörjningsberedskapen för hälso- och sjukvården.