Sverige ger 20 miljoner kronor till Ugandas ebolarespons
Publicerad
Tidigare i veckan besökte bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa Ugandas kriscentrum som sätts upp vid större sjukdomsutbrott med anledning av landets pågående spridning av ebolaviruset. Sverige ger 20 miljoner kronor till Ugandas ebolarespons genom UNICEF.
– Ebola är en dödlig sjukdom som kan få snabb spridning. Sverige och andra givare har en viktig roll i att bistå partnerländer vid smittoutbrott. Det har blivit ännu viktigare efter att USA, som varit en stor givare till hälsoarbete, pausat stora delar av sitt stöd. Därför ger vi nu stöd till Ugandas ebolarespons inom vårt bilaterala samarbete, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa.
Uganda deklarerade den 30 januari 2025 sitt åttonde ebolautbrott med hittills totalt 12 bekräftade fall varav två dödsfall. Hanteringen har från Ugandas regering tillsammans med partnerorganisationer varit resolut med tidig vaccinering inom ramen för klinisk prövning och omgående och omfattande smittspårning och isolering av personer som varit i kontakt med smittade personer för ebola. Till skillnad från tidigare ebolautbrott i Uganda är de kända smittofallen denna gång framför allt lokaliserade i mångmiljonstaden Kampala vilket kan utgöra ytterligare risker och svårigheter i responsen.
Svenskt utvecklingssamarbete med Uganda
Under 2024 uppgick det samlade svenska biståndet genom Sida till Uganda till 377 miljoner kronor, varav 41 miljoner kronor i humanitärt stöd. Regeringen har beslutat om en ny biståndsstrategi för Uganda om totalt 1,5 miljarder kronor under perioden 2025–2029. Ett av tre övergripande målområden i strategin är förbättrad hälsa för de mest utsatta.
Svenskt stöd för hälsa och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter
Regeringen satsar 4,3 miljarder kronor på hälsa och stärkt sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) under perioden 2025–2029. Strategin fokuserar på de allra mest utsatta individerna med störst behov, i låg- och medelinkomstländer såsom Uganda. Stödet kanaliseras via Sida till multilaterala, regionala, nationella och lokala partners med målet att skapa förändring och förbättring i enskilda länder – för kvinnor och flickor och andra individer i särskilt utsatta situationer.
Presskontakt
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-133 67 90
e-post till Linn Laurin