En ambitiös agenda för förändring kring psykisk hälsa och suicidprevention
Publicerad
Regeringen möter dagens och framtidens utmaningar inom psykisk hälsa och suicidprevention med en ambitiös agenda. Nu beslutas för första gången en nationell och långsiktig svensk strategi för området.
Ladda ner:
– Vi har beslutat att kalla strategin för ”Det handlar om livet”, för det är precis det som detta handlar om - Livet. Psykisk ohälsa och suicid är en av vår tids stora folkhälso- och samhällsutmaningar. Det är en fråga som regeringen prioriterar högt, säger socialminister Jakob Forssmed.
– Den här strategin är efterlängtad. Regeringen skapar nu förutsättningar för ett samordnat och långsiktigt arbete för en god psykisk hälsa genom hela livet. Det gör vi inte minst genom att stärka och utveckla förutsättningar för en god psykiska hälsa hos barn och unga – bland annat genom att utveckla arbetet för att alla barn ska ha en trygg uppväxt, goda chanser att lyckas i livet oavsett föräldrarnas livssituation och långsiktig stabilitet, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.
– Om vi behöver stöd ska vi ovillkorligen bli väl omhändertagna - aldrig, aldrig ska vi känna att självmord är vår enda utväg. Den här strategin omfattar barn och vuxna. Skola, jobb och fritid. Strategin är konkret och den tar ohälsa på allvar. Alla ska kunna må bra hela livet, säger Liberalernas gruppledare Lina Nordquist.
– Handlingsplanen speglar regeringssamarbetets insikt om att psykisk hälsa handlar om mer än kunna erbjuda vård – det handlar om att skapa ett samhälle som främjar välmående, säger Leonid Yurkovskiy, ledamot i socialutskottet för Sverigedemokraterna.
Den nationella strategin som nu har beslutats ska skapa en gemensam och långsiktig inriktning för arbetet med psykisk hälsa och suicidprevention under de kommande tio åren. Ett arbete som ska främja psykiskt välbefinnande, förebygga psykisk ohälsa och suicid samt förbättra livsvillkoren för personer som lever med olika psykiatriska tillstånd.
Strategin bygger på fyra mål och sju delmål som bland annat syftar till att skapa ett samhälle som främjar en god och jämlik psykisk hälsa i hela befolkningen. Under respektive delmål i strategin pekas flera prioriteringar ut som ska bidra till att vägleda planeringen, genomförandet och uppföljningen av insatser på såväl nationell som lokal och regional nivå samt bland andra berörda aktörer.
Regeringen har även beslutat om regeringsuppdrag till Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen att samordna, stödja och följa upp genomförandet av den nationella strategin. I samband med detta får ytterligare 25 myndigheter i uppdrag att medverka i arbetet.
Strategins vision, mål och delmål
Vision
”Ett samhälle som främjar en god och jämlik psykisk hälsa i hela befolkningen, och där ingen ska behöva hamna i en situation där den enda utvägen upplevs vara självmord ”.
Mål
• En förbättrad psykisk hälsa i hela befolkningen.
• Färre liv förlorade i suicid.
• Minskade påverkbara skillnader i psykisk hälsa.
• Minskade negativa konsekvenser på grund av psykiatriska tillstånd.
Delmål
• Ökat fokus på att stärka psykiskt välbefinnande och psykisk hälsa som resurs för individ och samhälle.
• Ökade investeringar i barn och unga för en god psykisk hälsa genom hela livet.
• Ett inkluderande och hållbart arbetsliv som främjar psykisk hälsa.
• Ett inkluderande samhälle med delaktiga invånare.
• Vård och omsorg som möter patienters och brukares behov.
• Stärkt suicidpreventivt arbete.
• Stärkt kunskapsutveckling inom området psykisk hälsa och suicidprevention.
Regeringens insatser på området
Regeringen har tagit flera viktiga steg för att stärka arbetet mot psykisk ohälsa och suicid. Regeringens ambitioner är att det ska finnas ett starkt förebyggande arbete mot psykisk ohälsa och ett främjande arbete för god psykisk hälsa. Antalet suicid ska minska och vården och omsorgen för personer med psykisk ohälsa ska bli mer tillgänglig och jämlik.
Exempel på insatser:
• Nationell samordnare: Regeringen har utsett Karin Schulz som nationell samordnare för att stärka och utveckla det suicidpreventiva arbetet. Hennes uppdrag inkluderar att engagera och mobilisera aktörer på olika samhällsnivåer, sprida kunskap och goda exempel, samt informera om pågående insatser.
• Utredning om haverikommission: En utredning har tillsatts för att granska suicid och identifiera eventuella brister i samhällets skyddsnät. Detta syftar till att förhindra framtida suicid genom att lära av tidigare händelser.
• Överenskommelser med SKR: Staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ingår årliga överenskommelser för att främja psykisk hälsa och suicidprevention. Detta inkluderar satsningar på ökad tillgänglighet till barn- och ungdomspsykiatrin och utveckling av primärvårdens arbete.
• Nationell stödlinje: Regeringen beslutade om inrättandet av en ny nationell stödlinje som erbjuder stöd – både via telefon och webbaserade tjänster – till personer med psykisk ohälsa och suicidalitet samt till anhöriga och närstående. Hjälplinjen öppnade den 12 december 2024 och drivs av Region Stockholm med stöd från Folkhälsomyndigheten.
Presskontakt
Pressekreterare hos socialminister Jakob Forssmed
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 76 97
e-post till Simon Hoff
Pressekreterare hos socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall
Mobil 076-128 48 03
e-post till Karl Opdal
Presschef Sverigedemokraterna
Telefon 072-208 43 33
e-post till Oskar Cavalli-Björkman
Genvägar
Handlingsplan för genomförandet av den nationella strategin
Som komplement till den tioåriga nationella strategin har regeringen också beslutat om en handlingsplan för perioden 2025–2026.