Regeringen förstärker Statens haverikommission
Publicerad
Regeringen har beslutat att förstärka Statens haverikommissions förmåga att utreda olyckor. I regleringsbrevet till Statens haverikommission för 2025 tillförs myndigheten 12 miljoner i anslagsökning.
– Samhällets förmåga att utreda olyckor är av stor vikt för att vi ska kunna lära, förstå och vidta nödvändiga åtgärder som minskar risken för att liknande olyckor inträffar igen. Statens haverikommission må vara en liten myndighet men de axlar ett mycket viktigt uppdrag. Regeringen ser det därför som prioriterat att myndigheten ges förutsättningar att fortsätta leverera utredningsrapporter av samma höga kvalitet, säger ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.
De senaste åren har flera allvarliga olyckor inträffat som föranlett utredning av Statens haverikommission, exempelvis hissolyckan i Sundbyberg, två urspårningar på Malmbanan, branden på Oceana Vattenvärld i Göteborg, skredet utanför Stenungssund, olyckan med Jetline på Gröna Lund samt flera tillbud med militära flygplan.
Samtidigt är Statens haverikommission en liten myndighet med ett stort uppdrag. Myndigheten tillförs därför i 2025 års regleringsbrev 12 miljoner kronor i permanent anslag. Det ökade anslaget behövs för att myndigheten ska kunna fortsätta sitt goda arbete genom att genomföra nödvändig personaluppbyggnad.
Presskontakt
Pressekreterare hos minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-804 34 48
e-post till Cornelia Norman
Fakta:
Statens haverikommissions uppgift är att utreda allvarliga civila och militära olyckor samt tillbud. Exempel på områden som kan bli aktuella för utredning är sjöfart, spårbunden trafik, luftfart, vägtrafik, ras, bränder, militär verksamhet. Utredningarna syftar till att ta reda på vad som hände, varför det hände samt vad som kan göras för att en liknande händelse inte ska inträffa igen.