Regeringen stärker säkerheten och kostnadseffektiviteten genom statlig it-drift
Publicerad
För att möta det allvarliga säkerhetspolitiska läget har regeringen presenterat omfattande reformer för att höja säkerheten. Hotbilden mot Sverige har förändrats vilket medför höga krav på myndigheters informations- och cybersäkerhetsarbete. Regeringen har därför beslutat om en ny förordning för att öka säkerheten och kostnadseffektiviteten i statliga myndigheters it-drift.
Försäkringskassan har sedan 2017 regeringens uppdrag att erbjuda samordnad och säker it-drift för vissa myndigheter. I dagsläget tillhandahåller Försäkringskassan it-tjänster till över 70 myndigheter, inklusive 21 länsstyrelser. Regeringen anser att arbetet behöver utvecklas, förstärkas och regleras långsiktigt. Därför har uppdraget formaliserats med en ny förordning om samordnad och säker statlig it-drift.
Vissa myndigheter har samhällsviktig verksamhet eller hanterar känsliga personuppgifter. Säkra it-driftslösningar är en förutsättning för att säkerställa konfidentialitet, det vill säga att informationen endast är tillgänglig för de personer som har behörighet att ta del av den.
– Med den nya förordningen skapar regeringen varaktiga förutsättningar för samordnad och säker statlig it-drift. Att myndigheter med hög cyberkompetens och betydande erfarenhet av it-drift kan erbjuda sådana tjänster till andra myndigheter ökar kostnadseffektiviteten och säkerheten för våra myndigheter, säger civilminister Erik Slottner.
– Försäkringskassan har en omfattande it-drift i egen regi, erfarenhet av att hantera säkerhetsklassad information och att samverka kring it-drift. Uppdraget har varit framgångsrikt och bidragit till att den kapacitet, kompetens och erfarenhet som finns hos Försäkringskassan också kommit andra myndigheter till del. Uppdraget har medfört en ökad informationssäkerhet, effektivitet och digitalisering för staten som helhet. Genom det här beslutet ökar regeringen robustheten, motståndskraften och säkerheten inom statlig it-drift, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.
Den kommande förordningen ger förutsättningar för samordnad och säker statlig it-drift med flera så kallade leverantörsmyndigheter. De kan i sin tur tillhandahålla it-tjänster till myndigheterna. Vid sidan av Försäkringskassan, som även ska vara samordnande myndighet, kommer också Trafikverket och Skatteverket få i uppdrag att vara leverantörsmyndigheter. Förordningen avses träda i kraft den 1 januari 2025.
Presskontakt
Pressekreterare hos civilminister Erik Slottner
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-648 65 48
e-post till Erika Svanström
Pressekreterare hos äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-134 67 22
e-post till Sebastian Tham
Faktaruta
Leverantörsmyndigheterna ska finansiera de efterfrågade it-tjänsterna genom avgifter. Regeringen har även i budgetpropositionen för 2025 tillskjutit anslagsmedel för reformen som avser att finansiera:
• Uppstartskostnader för de myndigheter som kommer att få uppdrag som leverantörsmyndigheter enligt den nya förordningen,
• Kostnader för Försäkringskassans nya uppgift som samordnande myndighet,
• Kostnader för uppdrag för att skapa förutsättningar för uppföljning av samordnad statlig it-drift. Regeringen avser återkomma med ett sådant uppdrag.