Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesministern deltar i jubileumsfirandet av de nordiska ambassaderna i Berlin

Publicerad

Den 21 oktober deltar utrikesminister Maria Malmer Stenergard tillsammans med sina nordiska kollegor och Tysklands utrikesminister i jubileumsfirandet av den gemensamma nordiska ambassadanläggningen i Berlin, som firar 25 år. Evenemanget syftar till att lyfta fram det växande nordisk-tyska samarbetet och den gemensamma ambitionen att främja en säker och hållbar framtid. Hedersgäster är kronprinsessparet, liksom Tysklands förbundspresident, Danmarks kungapar, Islands och Finlands presidenter, samt Norges kronprinspar.

– Tyskland är ett nära grannland och en pålitlig likasinnad partner. 25-årsjubiléet markerar det allt viktigare nordisk-tyska samarbetet och våra gemensamma ansträngingar för att främja en fredlig, säker och hållbar framtid. Nordens och Tysklands ekonomiska, industriella och innovativa styrka och kulturella närhet ger många samarbetsmöjligheter. Det blir ett nöje att delta i jubiléet och samtidigt ta vara på möjligheten till meningsfulla samtal mellan vänner, säger utrikesminister Maria Malmer Sternergard.

Jubileumsfirandet sker på eftermiddagen den 21 oktober med bland annat tal, invigning av ett konstverk skapat av Maria Miesenberger och förhandsvisning av en nordisk utställning. På kvällen står det tyska presidentparet värd för en middag. De fem nordiska utrikesministrarna kommer även att ha överläggningar med sin tyska kollega, Annalena Baerbock, vilket följs av en pressmöte.

Nordiska ambassaderna i Berlin

Nordiska ambassaderna i Berlin öppnade den 20 oktober 1999 och är den enda anläggning i världen där samtliga fem nordiska länder har ambassader. Ambassadkomplexet ligger i Tiergarten, på samma plats där Sveriges och Finlands legationer låg innan de förstördes under andra världskriget. Anläggningen är skapad av arkitekterna Alfred Berger och Tiina Parkkinen. Sveriges ambassadbyggnad är ritad av Gert Wingårdh. Ambassaderna har ett gemensamt hus för utställningar och evenemang, Felleshuset.

Presskontakt

Richard Wahlström
Pressekreterare hos utrikesminister Maria Malmer Stenergard
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-534 25 23
e-post till Richard Wahlström
Laddar...