Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Sveriges bistånd till global hälsa och SRHR gör skillnad och räddar liv

Publicerad

Sverige är en aktiv kraft för barn- och mödravård, sexuella och reproduktiva rättigheter (SRHR) samt annan hälsovård globalt. Stöd till hälsovård i Ukraina, samarbete med civilsamhället samt tillgång till SRHR och grundläggande hälso- och vaccinationsinsatser är viktiga fokusområden. Om detta och mycket mer handlar den årliga hälsobiståndsrapporten som publiceras i dag den 11 oktober.

– Investeringar i global hälsa leder till en säkrare och friskare värld, där fler människor ges förutsättningar att leva i och forma sitt eget välstånd. Sveriges breda arbete för global hälsa och SRHR är i många fall livsavgörande. Det gäller inte minst insatser som når de allra mest behövande med vaccinationer och mediciner, men också vårt arbete med att stärka hälso- och sjukvården i låg- och medelinkomstländer, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa.

Under förra året uppgick svenskt hälsobistånd till cirka 5,7 miljarder kronor. Den årliga sammanställningen av hälsobiståndet är en rapport om Sveriges samlade stöd inom global hälsa och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Rapporten har publicerats årligen sedan 2012 och bygger på Utrikesdepartementets och Sidas biståndsstatistik.

För år 2023 ökade det bilaterala hälsostödet till Ukraina. Resultatet av ökningen har bidragit till att främja tillgången på grundläggande och livsavgörande vård, ett område som varit hårt belastat till följd av Rysslands fullskaliga invasion. Regeringens satsning på stöd till civilsamhällesorganisationer har bidragit till förebyggande insatser mot bland annat sexuellt och könsrelaterat våld i många låg- och medelinkomstländer.

Presskontakt

Linn Laurin
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-133 67 90
e-post till Linn Laurin

Sveriges hälsobistånd 2023

Här kan du ladda ner rapporten Sveriges hälsobistånd 2023:

Laddar...