Regeringen stärker Sveriges Riksidrottsförbunds arbete inför införandet av fritidskortet
Publicerad
Regeringen har beslutat att bevilja 20 miljoner kronor till Sveriges Riksidrottsförbund för att genomföra kompletterande insatser inför införandet av fritidskort för barn och unga.
De beviljade medlen ska fördelas till specialidrottsförbund för investeringar i material och utrustning som krävs för verksamhet riktad mot barn och unga med funktionsnedsättning samt för föreningarnas arbete med den så kallade rörelsesatsningen.
– Utrustning till barn och unga med funktionsnedsättning är viktigt eftersom det möjliggör att fler får tillgång till en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra. Vi behöver sänka trösklarna in i idrotten och vi vet att tillgång till utrustning är en viktig faktor för att fler ska kunna delta, säger socialminister Jakob Forssmed.
Rörelsesatsningen sker i samverkan med skolan, med särskilt fokus på att nå barn och unga som i dag står längst ifrån idrotten.
Bidraget syftar till att förstärka och utöka de insatser som Sveriges Riksidrottsförbund tidigare beviljades bidrag för den 18 april 2024 (S2023/02773).
Vad är fritidskortet?
Fritidskortet ska ge barn och unga i åldrarna 8–16 år ökad tillgång till idrott, kultur, friluftsliv och annat föreningsliv. Det ska innehålla ett värde som kan användas som betalning för fritidsaktiviteter inom till exempel idrottsrörelsen, friluftsorganisationer och andra organisationer inom civilsamhället och kulturområdet. Beloppets storlek kommer att ha en differentierad utformning för att särskilt stötta barn och unga i socioekonomiskt utsatta hushåll att ta del av fritidsaktiviteter. Barn och unga med funktionsnedsättning eller andra behov av särskilt stöd ska uppmärksammas så att fritidskortet kommer dem till godo i lika stor utsträckning som för andra barn och unga. Fritidskortet väntas införas under 2025.
Presskontakt
Pressekreterare hos socialminister Jakob Forssmed
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 76 97
e-post till Simon Hoff