Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Regeringen föreslår miljardsatsning för etablering av Rakel generation 2

Publicerad

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2025 totalt 2,3 miljarder kronor under perioden 2025–2027 för etableringen av Rakel generation 2 – ett modernt kommunikationssystem för att aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och totalförsvar ska kunna utföra sina uppgifter på ett effektivt sätt.

Det nuvarande nationella kommunikationssystemet Rakel behöver ersättas de närmaste åren. Regeringen avser därför ge Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att etablera Rakel generation 2. Regeringen har i budgetpropositionen för 2025 föreslagit att MSB tilldelas medel för detta; 652 miljoner för år 2025, 768 miljoner för år 2026 och 880 miljoner för år 2027, totalt 2,3 miljarder.

– Det finns behov av ett modernt system som kan hantera både röstsamtal och stora datamängder i realtid. Nu möjliggör regeringen etableringen av Rakel generation 2 genom denna väsentliga satsning, säger minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.

För att få en ändamålsenlig och så kostnadseffektiv lösning som möjligt ska existerande förmågor tillvaratas där det är möjligt. Regeringen avser därför att utöver de föreslagna medlen lämna ett uppdrag till MSB om vikten av att befintliga förmågor utnyttjas genom bland annat existerande infrastruktur samt att kommersiella aktörers förmågor och resurser nyttjas genom upphandling.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Mer om Rakel

Rakel är Sveriges nationella kommunikationssystem för samverkan och ledning för aktörer med ansvar inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och totalförsvar.

Det har nästan 100 000 användare i mer än 600 organisationer – exempelvis myndigheter, regioner, elbolag och kommuner, i synnerhet kommunal räddningstjänst.

Den tidigare regeringen tillsatte en utredning, Kommunikation för vår gemensamma säkerhet (Ds 2017:7), för att se över behoven av en modernare kommunikationslösning. Efter utredningen har MSB fått flera uppdrag kring en lösning utifrån slutsatserna i utredningen.

Laddar...