Hoppa till huvudinnehåll

Ebba Busch reser till Luxemburg för energiministermöte

Publicerad

Tisdagen den 15 oktober reser energi- och näringsminister Ebba Busch till Luxemburg för att delta vid ett ministermöte i EU:s energiråd. På dagordningen står bland annat diskussioner om hur energisektorn bidrar till EU:s konkurrenskraft. Dessutom får ministrarna en lägesuppdatering om unionens vinterberedskap och energisituationen i Ukraina.

Vid rådsmötet väntas en diskussion om hur energisektorn bidrar till EU:s konkurrenskraft. Det är en uppföljning av de rekommendationer som anges i den så kallade Draghi-rapporten som presenterades i september. I rapporten anges två målsättningar för det fortsatta arbetet på energiområdet; dels behöver energikostnaderna minska för slutanvändare, dels behöver klimatomställningen accelerera genom att använda alla fossilfria teknologier. Regeringen välkomnar rapportens teknikneutrala ansats, där både förnybart och kärnkraft lyfts fram för att möta EU:s ambitiösa klimatmål och stärka Europas konkurrenskraft.

Ministrarna ska även diskutera skillnader i grossistpriser på el inom EU. Diskussionen föranleds av höga elpriser i sydöstra Europa till följd av bland annat varmt väder, låg nederbörd och Rysslands angrepp på ukrainsk infrastruktur.

Under mötet kommer EU-kommissionen informera om försörjningstryggheten inom EU inför vintern. Försörjningstryggheten bedöms i nuläget som god - bland annat på grund av att priset på naturgas har minskat och importen har diversifierats. Därtill uppnådde EU:s medlemsstater 90 procents gaslagerfyllnad redan i augusti. 

Under mötet kommer även Ukrainas energiminister Herman Halusjtjenko informera om energisituationen i Ukraina. Rysslands fullskaliga invasion och fortsatta krigföring har förstört stora delar av ukrainsk infrastruktur. Attackerna mot Ukraina har intensifierats och särskilt inriktats på energiförsörjningen. Som en följd av detta har Ukraina identifierat stora utmaningar inför vintern. Regeringens stöd till Ukraina är fortsatt kraftfullt och långsiktigt och kommer att fortsätta så länge som det krävs.

Presskontakt

Dan Jormvik
Pressekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-318 65 75
e-post till Dan Jormvik

Om mötet

Mer information om mötet och dagordningen finns på ministerrådets webbplats. Där kommuniceras även de viktigaste resultaten efter mötet och du kan ta del att bilder, videomaterial och doorsteps från mötet.

Kommenterad dagordning

Inför möten i ministerrådet lämnar regeringen en kommenterad dagordning till riksdagens EU-nämnd. Dagordningen innehåller kortfattade uppgifter om rådsmötets dagordningspunkter, vad rådet förväntas göra och förslag till svensk ståndpunkt.

Laddar...