Åtgärder mot utförsel av kriminella pengar
Publicerad
Finansdepartementet har i dag remitterat en promemoria med förslag som innebär att Tullverket ska kunna kontrollera in- och utförsel av kontanter vid Sveriges gränser mot andra EU-länder. Syftet är att stärka arbetet mot den organiserade brottsligheten och den kriminella ekonomin.
Stora mängder kontanter förs årligen ut ur Sverige. Utförsel av kontanter anses utgöra ett viktigt led i internationella penningtvättsupplägg och återinvestering i grov brottslighet samt finansiering av terrorism. I stor utsträckning bedöms denna utförsel ske via andra EU-länder. Till skillnad från vad som gäller i till exempel Danmark finns det i Sverige inte något regelverk som gör det möjligt att kontrollera kontanter vid gränsen mot ett annat EU-land.
–Vi måste se till att Tullverket har effektiva verktyg för att upptäcka och förhindra kriminella pengar. Det är ett viktigt led i arbetet med att slå mot den organiserade brottsligheten, säger finansminister Elisabeth Svantesson.
I promemorian föreslås regler som gör det möjligt för Tullverket att kontrollera in- och utförsel av kontanter vid gränsen mot andra EU-länder. Det föreslås en anmälnings- och redovisningsskyldighet för kontanter till ett värde av minst 10 000 euro som förs över gränsen mot annat EU-land. Dessutom föreslås att Tullverket ska ha befogenhet att vidta åtgärder för att kontrollera anmälnings- och redovisningsskyldigheten och tillfälligt kvarhålla kontanta medel för ytterligare kontroller. Vidare föreslås ett straffansvar som innebär att den som bryter mot anmälnings- eller redovisningsskyldigheten döms till böter.
Presskontakt
Pressekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-141 14 79
e-post till Niklas Gillström