Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Stärkt polissamarbete i Tornedalsregionen

Publicerad

Den 17 september överlämnade regeringen en proposition till riksdagen med förslag som innebär ett fördjupat operativt polissamarbete i Tornedalsregionen. Det handlar bland annat om att finska polismän ska få utföra brådskande polisiära uppgifter på svenskt territorium i gränsområdet.

Den svenska och finska regeringen har ingått ett avtal om ett fördjupat operativt polissamarbete i Tornedalsregionen. Genom förslagen i propositionen, som bygger på avtalet, kan Polismyndigheten i brådskande fall få bistånd från finsk polis. 

Förslagen innebär bland annat att Polismyndigheten i brådskande fall kan begära bistånd från Polisstyrelsen i Finland om det behövs för att i det svenska gränsområdet ingripa mot ett allvarligt brott, till exempel mord, rån, människorov och våldtäkt. 

Regeringen föreslår även att finska polismän ska kunna ingripa i det svenska gränsområdet vid situationer som innebär omedelbar fara för en enskilds liv eller hälsa, utan en begäran från Polismyndigheten. Det kan till exempel röra sig om allvarliga olyckor eller vid naturkatastrofer. 

I propositionen föreslås också bestämmelser som möjliggör att finska tjänstevapen förs in i landet och som reglerar de finska polismännens befogenheter.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den dag regeringen bestämmer.

Presskontakt

Linnea Dubois
Pressassistent hos justitieminister Gunnar Strömmer
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-116 74 22
e-post till Linnea Dubois
Laddar...