Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

Regeringen föreslår ökade forskningsanslag till universitet och högskolor

Publicerad

Forskning och innovation av högsta kvalitet är en nyckel för att nå högre tillväxt och stärka svensk konkurrenskraft. I budgetpropositionen för 2025 ingår förslag på ökade forskningsanslag till lärosätena. År 2025 föreslås en ökning av de direkta forskningsanslagen med 377 miljoner kronor. För 2026, 2027 och 2028 beräknas en höjning med 627 miljoner kronor, 1 004 miljoner kronor respektive 1 632 miljoner kronor.

Liksom i flera andra framstående forskningsländer finansieras forskningen i Sverige bland annat av direkta forskningsanslag till lärosätena. Anslagen används till forskning och utbildning på forskarnivå och är viktiga för att lärosätena ska kunna bedriva långsiktig forskning, inklusive att bygga och upprätthålla framstående forskningsmiljöer och attraktiva karriärvägar.

– I fördelningen av medel kommer inriktningen i propositionen mot excellens, internationalisering och innovation få genomslag. Så säkrar vi Sverige som ledande kunskapsnation, säger utbildningsminister Johan Pehrson.

Inriktningen av medelstillskott är mot de mest framstående lärosätena. Fördelningsprinciperna kommer att redovisas i den kommande forsknings- och innovationspropositionen.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Presskontakt

Alexandra Örenmark
Pressekreterare hos utbildningsminister Johan Pehrson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-117 29 48
e-post till Alexandra Örenmark
Laddar...