Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa står värd för nordiskt biståndsministermöte inom N5

Publicerad

Den 18 september bjuder bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa in till ett nordiskt biståndsministermöte i Stockholm. Mötet äger rum inom ramen för Sveriges ordförandeskap i det informella utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet mellan de nordiska länderna (N5). På dagordningen står stöd till Ukraina, kopplingar mellan migration och bistånd, stöd till fria och rättvisa val, den globala gröna omställningen och nordisk samverkan med den privata sektorn inom innovationsfrågor.

– De nordiska länderna är världsledande på bistånd och vi fortsätter att fördjupa vårt samarbete i N5. Vi har många gemensamma prioriteringar, som ett fortsatt starkt stöd till Ukraina, inte minst på energiområdet. Vi står också enade i stödet till fria och rättvisa val under detta supervalår 2024. Därtill har vi mycket att lära av varandra i arbetet med att stärka samarbetet med privatsektorn inom utvecklingssamarbetet, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa. 

Biståndsministrarna gästas av Jerzy Pomianowski, exekutivdirektör för European Endowment for Democracy (EED), för samtal om stöd till fria och rättvisa val, särskilt i ljuset av kommande val och EU-folkomröstning i Moldavien och Georgien.

Biståndsministrarna genomför även ett studiebesök till Ericsson Imagine Studio i Kista, arrangerat av Ericsson och FN:s barnfonds (Unicef) innovationskontor som är baserat i Stockholm.

Presskontakt

Linn Laurin
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-133 67 90
e-post till Linn Laurin
Laddar...