Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Sverige och USA undertecknar gemensamt uttalande om 6G-samarbete

Publicerad

Ett gemensamt uttalande om samarbete inom 6G-utveckling mellan Sverige och USA undertecknades måndagen den 5 augusti av kabinettssekreterare Jan Knutsson och USA:s vice utrikesminister Kurt Campbell i Washington. Uttalandet uttrycker en gemensam vilja att intensifiera samarbetet mellan länderna för att säkerställa att 6G-tekniken blir öppen och säker samt utvecklas i linje med demokratiska värderingar.

Forskningen kring utvecklingen av den sjätte generationens mobila nätverk (6G) är ännu i sin linda men förväntas innebära avsevärt ökad hastighet och kapacitet, högre tillförlitlighet, förbättrad databearbetning, sömlös anslutning och minskad fördröjning i framtida mobilkommunikation. Sverige ligger i framkant vad gäller utveckling och tillämpning av trådlös teknik och USA är en central och strategisk partner på området. 

– Med detta gemensamma uttalande visar Sverige och USA en tydlig vilja till ökat samarbete mellan likasinnade internationella partners för att se till att 6G-tekniken blir öppen, säker, betrodd, inkluderande, hållbar och i linje med demokratiska värderingar. Tillsammans driver vi teknikutvecklingen framåt. Jag ser fram emot att stärka det svensk-amerikanska partnerskapet inom 6G ytterligare, säger kabinettssekreterare Jan Knutsson. 

Det bilaterala 6G-uttalandet med USA kompletterar det uttalande som Sverige tillsammans med USA och åtta andra länder ställde sig bakom tidigare i år om principer för forskning och utveckling av 6G: Joint statement on principles for development of future 6G policies

Presskontakt

Daniel Urso
Pressekreterare hos utrikesminister Tobias Billström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-147 17 52
e-post till Daniel Urso

Samordningen kring 6G

Samordningen kring 6G har också stått högt på dagordningen inom ramen för EU-USA:s handels- och teknikråd (Trade and Technology Council, TTC), ett samarbete som Sverige prioriterar för att driva det transatlantiska samarbetet framåt.

Tidigare i år ingick Vinnova och Vetenskapsrådet ett samförståndsavtal med amerikanska National Science Foundation inom forskning om bland annat 6G.

Vetenskapsrådet och Vinnova har också fått i uppdrag att genomföra regeringens satsning för att stärka grundforskning, tillämpad forskning och innovation inom sjätte generationens trådlösa system (6G).

Laddar...