Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Socialstyrelsen ska fortsätta att följa läget avseende covid-19

Publicerad

Regeringen har beslutat att förlänga tiden för Socialstyrelsens uppdrag att följa läget inom hälso- och sjukvården avseende infektionssjukdomar med betydande påverkan på hälso- och sjukvården. Socialstyrelsen ska nu slutredovisa uppdraget den 31 januari 2025.

– Uppdraget har varit ett viktigt verktyg för att upprätthålla en förstärkt beredskap för ökad smittspridning av infektionssjukdomar i samhället. Det har också legat till grund för regeringens och myndigheternas analyser av det epidemiologiska läget. Det är därför angeläget att uppdraget fortsätter, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

I juli 2022 gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att övervaka situationen inom hälso- och sjukvården avseende covid-19 (S2022/03297). Uppdraget har sedan förlängts och utökats till att även fokusera på infektionssjukdomar som har en betydande påverkan på vården (S2023/00795). Uppdraget innefattar att kontinuerligt samla in aktuella uppgifter om bland annat antalet inneliggande patienter, tillgängliga vårdplatser inom slutenvården (inklusive intensivvårdsavdelningar) samt operationskapacitet och att ha ett nära samarbete och utvecklingsarbete med Svenska Intensivvårdsregistret (SIR).

Presskontakt

Joel Apelthun
Pressekreterare hos sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 93 94
e-post till Joel Apelthun
Laddar...