Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Smer får en uppdaterad och stärkt roll

Publicerad

För att förtydliga uppgifterna för Statens medicinsk-etiska råd (Smer) ändrar regeringen nu i beslutet från 1985.

– Det är snart 40 år sedan Smer inrättades. Det här ändringsbeslutet bygger på en analys av Smer som Statskontoret har gjort och de förändringar som skett under åren, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Efter ett tillkännagivande från riksdagen beslutade regeringen 1985 att inrätta ett råd för medicinsk-etiska frågor som fick namnet Statens medicinsk-etiska råd (Smer). Rådet fungerar som en myndighet och finansieras genom kommittébudgeten.

Regeringen har nu sett behovet av att förtydliga Smer:s uppgifter och uppdatera hänvisningar till gällande regler. Statskontoret har på regeringens uppdrag analyserat Smer. Baserat på denna analys, och de förändringar som skett sedan Smer bildades, har regeringen beslutat att ändra det ursprungliga beslutet.

I det nya beslutet får Smer nya uppgifter som ersätter de gamla från 1985. Vissa uppgifter har lagts till, medan andra är förtydliganden av de ursprungliga uppgifterna.

Nu framgår det till exempel tydligare i Smer:s uppdragsbeskrivning att de ska fungera som en svensk kontaktpunkt för vissa internationella samarbeten inom medicinsk etik. De ska också, vid behov, genomföra medicinsk-etiska analyser och hjälpa myndigheter med medicinsk-etiska frågor när nya regler och föreskrifter tas fram.

Vad är Smer?

Statens medicinsk-etiska råd (Smer) är ett av regeringen tillsatt organ som har till uppgift att analysera medicinsk-etiska frågor ur ett övergripande samhällsperspektiv och stimulera samhällsdebatten i medicinsk-etiska frågor.

Presskontakt

Joel Apelthun
Pressekreterare hos sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 93 94
e-post till Joel Apelthun
Laddar...