Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Pål Jonson och Carl-Oskar Bohlin besöker Rumänien och Moldavien

Publicerad

Den 19–20 augusti besöker försvarsminister Pål Jonson och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin Rumänien och Moldavien. Syftet med besöken är att stärka relationen och samarbetet mellan Sverige och länderna inom militärt och civilt försvar.

Under måndagen träffar försvarsminister Pål Jonson och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin Rumäniens försvarsminister Angel Tîlvăr för samtal om det säkerhetspolitiska läget, stödet till Ukraina och relevanta EU- och Natofrågor. Detta är det första mötet mellan ministrarna sedan Sverige och Rumänien blev Natoallierade.

Pål Jonson kommer att besöka den rumänska flygbasen Borcea Air Base som sedan 2023 är ett utbildningscentrum för stridsflyget F-16 och som spelar en viktig roll inom ramen för förmågekoalitionen för stridsflyg till stöd för Ukraina.  

I Bukarest träffar Carl-Oskar Bohlin inrikesminister Marian Cătălin Predoiu och besöker bland annat EU:s kompetenscentrum för cybersäkerhet, ECCC (European Cybersecurity Competence Centre), för att ta del av arbetet med att stärka europeiska förmågor och konkurrenskraft på området.   

Statsråden reser på tisdagen vidare till Moldavien för att träffa president Maia Sandu, försvarsminister Anatolie Nosatîi, inrikesminister Adrian Efros samt direktören för Moldaviens nyinrättade center för strategisk kommunikation och arbetet mot desinformation, Ana Revenco.

Statsråden genomför på onsdagen ett kortare besök på flygbasen Pápa i Ungern. Där ingår Sverige i det internationella samarbetet Strategic Airlift Capability som tillhandahåller strategisk lufttransport. Sverige är en av 12 medlemsländer i samarbetet och bidrar med omkring 25 personer till förbandet som är stationerade på plats med familjer. Under besöket kommer statsråden att träffa den svenska personalen och få en föredragning om förbandets verksamhet.

Presskontakt

Johan Hjelmstrand
Pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 69 22
e-post till Johan Hjelmstrand
Hanna Backström
Politiskt sakkunnig hos minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-112 89 11
e-post till Hanna Backström
Laddar...