Hoppa till huvudinnehåll

Sverige fortsätter att stötta Ukrainas energiförsörjning och motståndskraft

Publicerad

Regeringen har beslutat att Svenska kraftnät får överlåta reservkraftverk till Ukraina, för att stötta landets energiförsörjning.

Det rör sig om 13 dieseldrivna reservkraftverk som skulle bytas ut 2024 enligt Svenska kraftnäts underhållsplan. Istället för att kasseras eller sparas i ett reservdelslager kan reservkraftverken skänkas till Ukraina och komma till nytta där. Att regelbundet kontrollera överskottsmaterial vid underhåll och reinvesteringar är ett uthålligt sätt att stödja Ukraina på.

– Sverige kommer att fortsätta stödja Ukraina och det ukrainska folket så länge som det krävs. Ryska angrepp mot energiförsörjningen i Ukraina har varit mycket omfattande och den kommande vintern kommer att bli tuff. Att Svenska kraftnät nu överlåter 13 dieseldrivna reservkraftverk kommer att göra skillnad. Kraftverken kommer exempelvis kunna försörja ett sjukhus med el eller användas i själva elsystemet för att bättre kunna hantera störningar, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

– Dagens besked är ytterligare ett led i regeringens prioriteringar av stöd till Ukraina. Det är ett konkret exempel på hur svenskt stöd kommer bidra till den hårt ansatta energiinfrastrukturen och värma ukrainska hem i vinter, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Bakgrund

Tidigare i maj 2024, beslutade Sverige om ett nytt energipaket till Ukraina på 650 miljoner kronor. Stödet består av 500 miljoner kronor till Energigemenskapens fond Ukraine Energy Support Fund och 150 miljoner genom FN:s utvecklingsprogram (UNDP).

Presskontakt

Dan Jormvik
Pressekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-318 65 75
e-post till Dan Jormvik
Anna Ståhlgren Nislander
Politisk sakkunnig hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon 08-405 10 00
Mobil 076-108 99 71
e-post till Anna Ståhlgren Nislander
Laddar...