Hoppa till huvudinnehåll

Skrotningspremie till den som skrotar en äldre bil med förbränningsmotor och byter till elbil

Publicerad

För att påskynda omställningen till eldrivna fordon har regeringen i dag beslutat om att införa en skrotningspremie som gäller från och med 20 augusti 2024.

Skrotningspremien innebär att privatpersoner som skrotar en äldre bil med förbränningsmotor får en subvention på 10 000 kronor om man i samband med skrotningen köper eller leasar en ny eller begagnad elbil istället.

– Skrotningspremien är en viktig del i regeringens arbete för att öka takten i elektrifieringen av transportsektorn. Stödet innebär att vi snabbare kan fasa ut fossildrivna fordon och möjliggöra för fler att byta till eldrivet i stället. Att snabbt kunna ställa om vår fordonsflotta är helt centralt för att Sverige ska lyckas nå hela vägen ner till nettonollutsläpp senast år 2045, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

– Ska vi klara klimatomställningen behöver vi elektrifiera transportsektorn. Den skrotningspremie som regeringen nu har beslutat om kommer att skapa förutsättningar för fler hushåll att byta ut sina fossildrivna fordon mot elbilar, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

Skrotningspremien träder i kraft den 20 augusti och bidraget kommer att hanteras av Boverket.

Presskontakt

Anna Simon-Karlsson
Politiskt sakkunnig hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari
Telefon (växel): 08-405 10 00
e-post till Anna Simon-Karlsson
Klara Söderberg
Pressekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-108 90 82
e-post till Klara Söderberg
Laddar...