Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Regeringen fasar ut det bilaterala utvecklingsbiståndet med Irak

Publicerad

Regeringen har beslutat att påbörja en avveckling av Sveriges strategi för utvecklingssamarbete med Irak. Utfasningen av det bilaterala utvecklingsbiståndet ska ske på ett ansvarsfullt sätt och Sida och Folke Bernadotteakademin (FBA) får i uppdrag att avsluta verksamheten till den 30 juni 2025.

– Sverige har bidragit med både humanitärt stöd och utvecklingsbistånd till Irak under många år. Förutsättningarna har förändrats och Irak är ett medelinkomstland med goda resurser att sörja för sin egen befolkning. Vi ser istället en möjlighet att bredda vår relation med Irak med samarbeten inom bland annat handel, miljö och klimat samt migration, säger Johan Forssell, bistånds- och utrikeshandelsminister.

– Sverige och andra delar av världen står inför stora och stadigt ökande finansieringsbehov. Detta är således ett steg i ledet att säkerställa att svenska skattemedel går till de mest prioriterade ändamålen, och vi tror att åtgärder likt dessa stärker Sveriges möjligheter att fokusera våra insatser och resurser dit de gör som störst nytta, säger Aron Emilsson, utrikespolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Regeringen uppdrar åt Sida att föra över verksamhet inom migration och återvändande samt miljö och klimat till andra strategier i den mån det är möjligt och lämpligt.

Regeringen avser fortsätta samarbetet med Irak i skärningspunkten mellan bistånd och handelsfrämjande, exempelvis för att främja en grön omställning

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Irak

Sveriges nuvarande bilaterala Irakstrategi 2022–2026 omfattar sammantaget 1,2 miljarder kronor för Sida och 45 miljoner kronor för Folke Bernadotteakademin (FBA).

Efter beslut om ny nivå på biståndsanslaget har strategin sedan 2023 omfattat cirka 190 miljoner kronor per år. Strategibeloppen för 2025 blir 100 miljoner kronor för Sida och 4 miljoner kronor för FBA.

Presskontakt

Anna Ståhlgren Nislander
Politisk sakkunnig hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon 08-405 10 00
Mobil 076-108 99 71
e-post till Anna Ståhlgren Nislander
Laddar...