Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen lanserar strategi för nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen i norra Sverige

Publicerad

Regeringen har fattat beslut om en samlad strategi för att stärka utvecklingen i Norrbottens och Västerbottens län. Strategin innehåller insatser inom sju områden som regeringen bedömer som särskilt viktiga för att nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen ska gå i takt. Genom strategin lägger regeringen en grund för stärkt konkurrenskraft, effektiv samverkan och attraktiva samhällen i norra Sverige.

I Norrbottens och Västerbottens län sker flera historiskt omfattande företagsetableringar och företagsexpansioner som realiseras i en mycket snabb takt och med lång tidshorisont. Samtidigt pågår en omfattande samhällsomvandling där det ställs nya krav inom många områden. Bland annat behöver infrastruktur, bostäder, utbildningsmöjligheter och tillgång till kultur och service komma på plats snabbt. Utvecklingen utmanar därför befintliga strukturer. Berörda aktörer i norra Sverige gör redan stora insatser men hastigheten och komplexiteten i omställningen är så pass utmanande att regeringen ser behov av en nationell strategi.

– Nyindustrialiseringen i Norrbottens och Västerbottens län gör Sverige grönare och rikare. Den driver svensk konkurrenskraft och bidrar till att stora språng kan tas mot nettonollutsläpp. Genom strategin tar nu regeringen ett samlat grepp för att underlätta industriinvesteringar, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Strategin innehåller sju målområden som regeringen bedömer är särskilt viktiga för utvecklingen i norra Sverige:

  • Högt tempo genom innovativa arbetsformer
  • Effektivare miljötillståndsprocesser
  • Säkrad energiförsörjning
  • Förstärkt transportinfrastruktur
  • Utvecklad befolknings- och bostadsförsörjning
  • Ökad kapacitet och flexibilitet i utbildning samt bättre kompetensförsörjning
  • Stärkta förutsättningar för kommunal kapacitet

I januari 2023 aviserades att en strategi för norra Sverige skulle tas fram. Sedan dess har regeringen löpande presenterat insatser som stärker förutsättningarna för utvecklingen.

En av strategins insatser, som regeringen precis beslutat om, innebär att Svenska kraftnät får i uppdrag att föreslå hur el- och vätgasinfrastruktur kan samplaneras för att på ett samhällsekonomiskt effektivt sätt möjliggöra den pågående nyindustrialiseringen i Norrbottens och Västerbottens län. Svenska kraftnät ska även redovisa en plan för utbyggnaden av el- och vätgasinfrastruktur på transmissionsnivå för perioden 2024–2033.

Presskontakt

Dan Jormvik
Pressekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-318 65 75
e-post till Dan Jormvik
Laddar...