Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Plan för fördjupat samarbete mellan Sverige och Chile

Publicerad

År 2019 firade Sverige och Chile 200 år av bilaterala relationer. Idag bekräftade bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell och Chiles utrikesminister Alberto van Klaveren de goda relationerna genom att signera en bilateral färdplan.

Färdplanen anger ett antal områden för fördjupat samarbete; bland annat i multilaterala forum, kring handelsfrågor och hållbara transportlösningar, inom gruvfrågor och grön omställning samt en dialog om oegentligheter som eventuellt förekommit inom Chiles och Sveriges internationella adoptionsverksamheter. 

- Chile är en av våra mest likasinnade partners i regionen och jag ser goda möjligheter att fortsätta utveckla vårt samarbete, inte minst vad gäller handelsfrågor och grön omställning, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. 

Sverige och Chile är likasinnade i många internationella frågor: frihandel, klimatförändringar, respekt för de mänskliga rättigheterna och folkrätten, samt FN:s betydelse för fred och säkerhet. Hållbar utveckling i alla dess dimensioner är även en gemensam prioritering. Sverige och Chile har starka historiska kopplingar och idag bor det närmare 60 000 personer med chilensk bakgrund i Sverige.

Presskontakt

Victoria Holmqvist
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-142 29 39
e-post till Victoria Holmqvist
Laddar...