Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen utser Torbjörn Wahlborg till ordförande i Svenska kraftnäts styrelse

Publicerad

Regeringen har i dag beslutat att utse Torbjörn Wahlborg till styrelseordförande i Svenska kraftnät. Wahlborg tillträder posten som ordförande och ledamot den 1 januari 2025 och förordnandet gäller till och med 31 december 2027.

– Vi är glada att Torbjörn Wahlborg tackat ja till att leda arbetet i Svenska kraftnäts styrelse. Elsystemet är inne i en snabb och omfattande förändring för att nå klimatmålen och möjliggöra den gröna omställningen. Svenska kraftnät är en central aktör i det svenska elsystemet. Torbjörns gedigna bakgrund som styrelseordförande och ansvarig för Vattenfalls vattenkraft och kärnkraft inklusive slutförvarsfrågor och entreprenadverksamhet kommer att vara till stor nytta i styrelsens arbete, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Torbjörn Wahlborg arbetar för närvarande som chef för Vattenfalls elproduktion. Innan tillträdet som styrelseordförande i Svenska kraftnät kommer Wahlborg att avveckla sina åtaganden i Vattenfallkoncernen.

Regeringen har i dag även beslutat att förlänga förordnandet av styrelsens nuvarande ordförande, seniora rådgivaren Bo Netz, till och med den 31 december 2024.

Vid regeringssammanträdet den 8 maj beslutades att före detta tekniska direktören Ulf Moberg förordnas som ledamot i styrelsen för Svenska kraftnät för perioden 1 juli 2024 till 30 juni 2027.

Presskontakt

Andia Gemsjö
Pressekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 18 28
e-post till Andia Gemsjö

Svenska kraftnät

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som har till uppgift att på ett affärsmässigt sätt förvalta, driva och utveckla ett kostnadseffektivt, driftsäkert och miljöanpassat kraftöverföringssystem. Svenska kraftnät är systemansvarig myndighet för elsystemet i Sverige, och förvaltar och utvecklar Sveriges transmissionsnät för el. Svenska kraftnät är också elberedskapsmyndighet.

Svenska kraftnäts leds av en styrelse som består av högst sju ledamöter. I styrelsen ingår dessutom myndighetschefen och personalföreträdarna vid verket. Regeringen utser vem som ska vara ordförande och ledamot i styrelsen.

Laddar...