Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Chefen för European Endowment for Democracy besöker Sverige

Publicerad

Jerzy Pomianowski, exekutivdirektör för European Endowment for Democracy (EED), besöker Sverige den 17 maj. Under sitt besök i Stockholm kommer exekutivdirektör Pomianowski att träffa statssekreterare Diana Janse och utrikesrådet för politiska frågor Torbjörn Sohlström. Sverige är en av EED:s största givare och bidrar med 35 miljoner kronor under 2024, vilket är en markant ökning från föregående år.

– EED är en av få organisationer som har möjlighet att bedriva verksamhet i de allra mest repressiva och auktoritära miljöerna, inklusive i EU:s östra och södra närområde. Mot bakgrund av den fortsatta demokratiska tillbakagången och det minskade utrymmet för bland annat MR-försvarare och journalister att verka är deras arbete nu viktigare än någonsin och därför höjer vi det svenska stödet för 2024 med 15 miljoner kronor, säger statssekreterare Diana Janse.

Under besöket i Stockholm kommer fokus för diskussionerna med EED bland annat att ligga på utvecklingen i Georgien, Moldavien och Belarus. Sverige är en av organisationens största givare. Det beslutade stödet till EED för 2024 uppgår till 35 miljoner kronor, vilket är en kraftig ökning från tidigare år då stödet uppgick till 20 miljoner kronor.

European Endowment for Democracy

EED ger stöd till demokratirörelser, civilsamhällesorganisationer, och fri och oberoende media. De stöttar även enskilda MR- och demokratiförsvarare, bland annat i Östeuropa. EED:s modell bygger på direktfinansiering och kapacitetsuppbyggnad i syfte att främja och försvara demokratin i kontexter där den särskilt behöver värnas. 

Presskontakt

Victoria Holmqvist
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-142 29 39
e-post till Victoria Holmqvist
Laddar...