Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Kulturdepartementet

Kulturdepartementet föreslår ny ordförande och ledamot i Kungliga Operan

Publicerad

Kulturdepartementet har genom kulturminister Parisa Liljestrand beslutat att föreslå att Michael Storåkers väljs till ny ordförande och Ingela Lindh till ny ledamot i styrelsen för Kungliga Operan AB (Operan) vid bolagets årsstämma.

Michael Storåkers är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och har en masterexamen i konstvetenskap från Uppsala universitet. Han bedriver för närvarande doktorandstudier i såväl ekonomi som konstvetenskap. Han är sen tidigare styrelseordförande för CFHILL, Rodebjer AB och A Day´s March AB. Tidigare styrelseuppdrag inkluderar bland annat Acne Studios, Skönhetsrådet och Handelshögskolan. Michael Storåkers bedöms ha relevant kompetens, erfarenhet och bakgrund för bolagets styrning.

–Jag är glad att Michael Storåkers med sin breda kompetens och erfarenhet har tackat ja till uppdraget som ny ordförande i styrelsen för Operan. Nationalscenen Kungliga Operan spelar en central roll för scenkonstens utveckling i hela Sverige, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

Nuvarande styrelseordförande Lena Olving har meddelat att hon inte står till förfogande för omval då det tidsmässigt är lämpligt att lämna över till nästa ordförande inför den period som nu väntar Operan, som den 30 april får ta del av Statens Fastighetsverks förstudie inför renoveringen av operahuset. 

–Jag vill också på regeringens vägnar tacka Lena Olving för hennes engagerade och kompetenta ledarskap under sex händelserika år.  

Kulturdepartementet har även beslutat föreslå Ingela Lindh som ny ledamot i styrelsen. Ingela Lindh är arkitekt och före detta stadsdirektör i Stockholm stad. Hon är bland annat ordförande i Fastighetsägarna och ledamot i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien och Stockholms universitets styrelse.

Omval föreslås av ledamöterna Örjan Wikforss, Magnus Aspegren, Anders Bäck, Chrisoula Faniadis, Kasper Holten och Åsa Söderberg. 

Bakgrund

Aktiebolaget Kungliga Operan AB är ett helägt statligt bolag inom det kulturpolitiska området. Operan ska enligt de årliga riktlinjerna vara den i Sverige ledande institutionen inom opera och balett och som nationalscen stå på högsta nivå när det gäller utveckling, förnyelse, konstnärlig kvalitet samt hantverksskicklighet i ateljéer och verkstäder. Operan ska som nationalscen verka i ett internationellt teater- och kultursammanhang och initiera samarbeten samt främja interkulturellt utbyte.

Presskontakt

Sara E. Persson
Pressekreterare hos kulturminister Parisa Liljestrand
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-112 78 19
e-post till Sara E. Persson
Laddar...