Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Pål Jonson deltar i Natos försvarsministermöte i Bryssel

Publicerad

Den 14–15 februari besöker försvarsminister Pål Jonson Bryssel för att delta i Ukraine Defence Contact Group, UDCG, även kallat Ramsteinmötet, och i Natos försvarsministermöte. Försvarsministermötet är en viktig milstolpe i förberedelserna inför sommarens toppmöte i Washington, D.C. Syftet med UDGC-formatet är att koordinera det omfattande militära stöd som länderna i gruppen donerar.

Natos åtgärder för avskräckning och försvar syftar till att vara krigsavhållande, och därmed fredsbevarande. På försvarsministermötet den 15 februari vid Natos högkvarter i Bryssel kommer de allierades försvarsministrar och Sverige som inbjudet land (invitee) att diskutera utvecklingen av Natos avskräckning och försvar.

Natos försvarsministermöte leds av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Ukraine Defence Contact Group, UDCG, består av över 50 länder som donerar omfattande militärt stöd till Ukraina. Mötet leds gemensamt av USA:s och Ukrainas försvarsministrar. Mötet den 14 februari är det 19:e i ordningen sedan april 2022 och ländernas försvarsministrar eller försvarschefer kommer under mötet att informeras om det pågående arbetet inom de olika förmågekoalitionerna till stöd för Ukraina, t.ex. inom förmågekoalitionen för artilleri, mekaniserad strid och koalitionen för drönare.

Presskontakt

Johan Hjelmstrand
Pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 69 22
e-post till Johan Hjelmstrand

Mer om mötet

Nordatlantiska rådet (NAC) är Natos högsta beslutande organ. I det löpande arbetet representeras medlemsstaterna i rådet av sina ständiga representanter till Nato (ambassadörer). Ett antal gånger per år träffas Nordatlantiska rådet i försvarsministerformat, utrikesministerformat respektive regerings- eller statschefsformat. I regel hålls ett toppmöte, två utrikesministermöten och tre försvarsministermöten per år. Sedan 2014 är Jens Stoltenberg Natos generalsekreterare. Generalsekreteraren är Natos högsta chef och ordförande i Nordatlantiska rådet.

Laddar...